Det är inte något projekt – det är en livsstil

Så har vi återigen fått ett antal kändisar som slutar att blogga – det händer om och om igen och kallas då bloggdöd (Sigge Eklund var nog först 2005). Vad gäller Peter Englund så tillhör han de tidiga och iofs inte speciellt idoga bloggarna men väljer nu att sluta att blogga. Tidigare i veckan har Marcus Birro än en gång bestämt sig för att sluta att blogga. Det är inte första gången, Livlia och även jag har uppmärksammat åtminstone två tidigare “nu slutar jag för alla är så elaka mot mig och jag är så oerhört skör poet”-Birroisker, och även den här gången gråter Birro krokodiltårar över näthatet. Att han själv kan häva ur sig vad som helst verkar inte bekomma honom – det är de “anonyma” “hatarna” som han väljer att fega ur för. Det är något som diskuterats i flera år.

Helt enkelt är det viktigt att inse att bloggande både är något som är en del av vardagen liksom att se att det inte alltid behöver vara så perfekt. Bloggande är en livsstil inte ett projekt som @alskadedumburk uttryckte det. Det finns ingen anledning att sluta. Varför inte bara ta en paus?

Jag har bloggat sen 2001. Innan dess var det reloading som gällde. För mig som privatperson är bloggandet mitt eget. Visst är det roligt att få många länkar osv men det är själva glädjen det måste handla om. Det finns alltid en anledning att man satt upp en blogg – varför inte gå tillbaka till den?

Och inse att man kan älska att blogga.

 • Precis. För mig har bloggandet blivit en del av mig. Jag har ännu inte stött på de fula trollen. Men jag tvivlar på att de någonsin skulle kunna få mig att sluta. Hur skulle jag kunna? Nej. Aldrig. Jag saknar de nästan, de arga, de irriterade, de retade, de provocerade.

  Elvira’s last blog post..Jag firar. Vi firar. Fan vad vi firar.

 • Precis. För mig har bloggandet blivit en del av mig. Jag har ännu inte stött på de fula trollen. Men jag tvivlar på att de någonsin skulle kunna få mig att sluta. Hur skulle jag kunna? Nej. Aldrig. Jag saknar de nästan, de arga, de irriterade, de retade, de provocerade.

  Elvira’s last blog post..Jag firar. Vi firar. Fan vad vi firar.

 • Va, är det bloggdöd nu igen?!
  Det var då själva fasen, vad många gånger bloggarna har dött…det får ju uppståndelsen att totalt komma på skam, de här ständiga dödsfallen och återkomsterna.

  Nina’s last blog post..Oväntad vändning.

 • Va, är det bloggdöd nu igen?!
  Det var då själva fasen, vad många gånger bloggarna har dött…det får ju uppståndelsen att totalt komma på skam, de här ständiga dödsfallen och återkomsterna.

  Nina’s last blog post..Oväntad vändning.

 • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-06-10()

 • Pingback: Lästips! @ Elkers.se()

 • Mikael

  Jag har själv bara bloggat sedan drygt ett år. Har under denna tid startat och avslutat några olika bloggar. Någon anonym. Någon personlig dagboksliknande. Någon med professionella ambitioner inom mitt jobb. För mig handlar det fortfarande om ett sökande efter rätt form. Jag tycker inte att den dagliga/personliga formen passar mig så bra.

  Just nu bloggar jag lite mer fokuserat inom ett område, och inte särskilt privat. Om jag hittat rätt? Fan vet, men jag har ganska kul just nu.

  Mikael’s last blog post..23. Svindyra plastgubbar

 • Mikael

  Jag har själv bara bloggat sedan drygt ett år. Har under denna tid startat och avslutat några olika bloggar. Någon anonym. Någon personlig dagboksliknande. Någon med professionella ambitioner inom mitt jobb. För mig handlar det fortfarande om ett sökande efter rätt form. Jag tycker inte att den dagliga/personliga formen passar mig så bra.

  Just nu bloggar jag lite mer fokuserat inom ett område, och inte särskilt privat. Om jag hittat rätt? Fan vet, men jag har ganska kul just nu.

  Mikael’s last blog post..23. Svindyra plastgubbar

 • Aspelund

  Jag tror nog att bloggandet som det har sett ut de senaste åren nog går mot sitt slut och att den absoluta toppen passerades för något år sedan, precis som många andra tidiga internetformat har dalat. Men bloggandets kärna med alla konversationer och dess stora mångfald kommer alltid att finnas kvar, och medielandskapet är för alltid förändrat.
  Men ett format ersätter alltid ett annat. Superbloggar, Wikibloggar, Google Wave-system osv är intressanta att kika på.
  Det tidsödande systemet där en person skriver ett inlägg om dagen på en sajt, det kommer nog att försvinna.

 • Aspelund

  Jag tror nog att bloggandet som det har sett ut de senaste åren nog går mot sitt slut och att den absoluta toppen passerades för något år sedan, precis som många andra tidiga internetformat har dalat. Men bloggandets kärna med alla konversationer och dess stora mångfald kommer alltid att finnas kvar, och medielandskapet är för alltid förändrat.
  Men ett format ersätter alltid ett annat. Superbloggar, Wikibloggar, Google Wave-system osv är intressanta att kika på.
  Det tidsödande systemet där en person skriver ett inlägg om dagen på en sajt, det kommer nog att försvinna.

 • Det är lite ”vargen kommer”-varning över alla som säger sig sluta bloga för att sedan poppa upp på annan domän. Fast, vissa ger ett mer pubertalt sken genom att göra sig till martyrer. Små döende blommor som måste gödslas med kärlek.

 • Det är lite ”vargen kommer”-varning över alla som säger sig sluta bloga för att sedan poppa upp på annan domän. Fast, vissa ger ett mer pubertalt sken genom att göra sig till martyrer. Små döende blommor som måste gödslas med kärlek.

 • ..och Lisa är väl den som sammanfattar det hela bäst.

  Mona’s last blog post..Forts: Att vara gift. Och vara jävligt grinig.

 • ..och Lisa är väl den som sammanfattar det hela bäst.

  Mona’s last blog post..Forts: Att vara gift. Och vara jävligt grinig.

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Om Magdalena Ribbing var netrosexuell()

 • Pingback: Enligt Min Humla » Pilutta dig, Birro!()

 • Pingback: Hade egentligen inte tänkt skriva om detta heller. « Ninas futtiga funderingar()

 • Pingback: intressant snack om bloggdöden, twitter och webb 2.0 — petterknutsson.se()

 • Pingback: Deepedition » Bloggen som aldrig dör()