Blondinbella och Birro och jag

Det blev en kort bloggpaus från Blondinbella. Det är onekligen roande att det är SvD som väljer att göra en intervju med en bloggare. Man kan undra hur hon sen tänker när hon hotar med att bli ”tråkig”1 eftersom

Jag känner att jag har ett ansvar, och att det är min skyldighet att ta upp våldtäkter, ätstörningar och övergrepp. Till exempel ska jag göra en intervju med justitieminister Beatrice Ask.

Ok. Först: varför är det ”tråkigt”? Och att göra en intervju med Ask känns ju jättespännande och nydanande. Sen bygger ju ansvaret på att hon samtidigt känns som en av de som läser henne – om hon väljer bort det kommer hennes blogg knappast vara intressantare än vilken annan.

Att hon sedan gör en minst sagt märklig vinkel på varför hon ska skriva om våldtäkter och övergrepp gör det hela intressant:

Jag tror att mina läsare kommer att uppskatta att någon tar i ämnen som ingen annan gör.

Nej, det är ju ingen annan som pratar om de ämnena…

Det känns än en gång som hon inte lyssnat med personer som faktiskt kan bloggande. För hennes sista förklaring runt bloggpausen känns minst sagt märklig. En blogg är personlig. Och att välja att göra det till någon sorts sämre version av Bang kommer knappast vara speciellt intressant för vare sig de annonsörer som hon kopplat till sig eller för de läsare som gjort henne stor.

Fortsättningsvis ska bloggen vara som ett 9-5-jobb och jag ska inte skriva på helger, och vara mer noga med att hålla isär privatliv och jobb.

Men jag lyfter på hatten för hennes engagemang i frågorna och hoppas att hon kommer att göra det bra. Dock anar jag att när besökssiffrorna droppar så kommer Blondinbella AB att dra på med mer mode, mer glam och mer nöje. Och det är faktiskt skönt att se att hon inte är speciellt medietränad – för om hon är det bör nog den byrån fundera över sin metodik.

Birro då? Högaktuell och sidekick i TV4. I ett rejält medialt bråk med Katrin Zytomierska. Och nu visar det sig att det faktiskt har sitt pris. Idiotiska kommentarer som hånar och kränker inte bara Birro utan även hans familj. Det är för jävligt. Men problemet ligger också i hur det reageras.

De bloggar som är framgångsrika är personliga och det kostar på. Birro har fått en vidrig kommentar och väljer att stänga bloggen. Jag förstår hans ilska då jag själv blivit hotad där personen också dragit in min familj men det blir helt klart kontraproduktivt att stänga bloggen – då vinner ju den som är ondskefull. Det är då det låga vinner. Det som han själv bekämpat.

Och man tar bort sin plattform för att bekämpa idioter. Just Birro har haft stängande av bloggen som hot många gånger och det är ett hot som inte längre är valitt. Att som Birro gör – faktiskt kollektivt bestraffa alla sina läsare som älskar honom på grund av en eller några idioter – är fel väg att gå. Jaga ner de personer som valt att skriva det, jävlas tillbaka.

Det är samma argumentation som Linda Skugge valde när hon stängde sin blogg (för att sen faktiskt fortsätta blogga på andra ställen) och det är en logik som jag tycker är ohållbar.

En blogg är inte en liten på och av kanal. Det är en relation.

Då kommer vi fram till min postning: Lägga ner och börja om. Det var inget hot utan mer en fundering. Jag vet inte vad jag vill med Deepedition. Jag vill ta hand om Researcher. Och det är en massa spännande på gång runt Same Same But Different. De flesta kommentarer innan har mest varit från mer troll-liknande existenser eller från personer som jag ändå pratar med via andra kanaler varje dag. Jag har inte samma tid att göra stora postningar om saker som händer, jag har inte kunnat följa upp FRA-lagen eller de lagar som nu kommit i efterhand. Så min tanke var att hitta antingen en ny plattform: jag äger några fler domäner :) eller på något sätt hitta ett annat sätt med Deep.

Så jag förstår både BB och Birro. Samtidigt vet jag att den här skapelsen: hur monstruös den än ibland kan tyckas också är värdefull. För mig. Förhoppningsvis för någon annan.

Ps. Jag har i alla fall bytt tema. Testar K2 som är det nya förslaget till default-tema för WordPress. Jag gillar det rent tekniskt men kommer nog att revidera en del typografi. Ds.

  1. och hon har på två veckor blivit äldre []