2020

2020.

Året som gått både oerhört fort och sjukt långsamt. Sammanfatta det i en tl;dr? Totalt annorlunda och samtidigt väldigt samma. Jag har haft tur och lärt mig vara ensam ännu mer. Jag har aldrig haft det så bra och haft det så jobbigt som i år.

Jag har förut påpekat att jag sällan har någon plan med mitt liv. Jag lever inte planlöst men utan planer. Samtidigt – det finns ständigt saker som ändå kan liknas med en plan.

“ – Vad har du gjort i jul?
– Sovit.
– Covid 19?
– SEB 20.”

2020 startade med att jag för första gången faktiskt var anställd. Nytt jobb och en mängd saker att göra för första gången. Utmanande och spännande, inte helt tryggt och med massor av möjligheter att misslyckas. Det har varit oerhört mycket jobb, och många nätter där jag plötsligt drabbats av sömnlöshet. Och samtidigt har jag lärt mig så otroligt mycket under året, mer än jag skulle gjort utan allt det här.

Sen kom Coronapandemin sättande. Det mesta som man tänkt blev väldigt annorlunda. Samtidigt – jag kunde fortsätta jobba. Jag sålde min lägenhet i Borlänge precis innan dippen i mars. Jag fyllde femtio i april och firade det för mig själv och lite tillsammans med dottern. Resan till Dublin fick ställas in, valde bort att åka iväg nånstans utan stannade hemma. Det blev bra ändå liksom även om det var tungt.

I juni tog min dotter studenten. Större än stort. Med fantastiska betyg och ett stort leende. En sån målgång. Efter allt som varit. Med studentmössan på. Vinsten liksom.

I september gifte sig min son. Coronasäkert och en fest att alltid minnas med glädje och tacksamhet. Två väldigt disparata släkter nu ett och dans långt in på natten. Han är nu vuxen med fru.

Så dog Len. Det skakade om mig i grunden. En så stor bit av det jag blev och sen lämnade var han. Gud, kyrkan. Sorgen var på många sätt lika mycket efter det jag inte längre var.

Så i skuggan av Covid-19, i skuggan av nytt jobb så har året handlat väldigt mycket om att börja försöka förstå vem jag faktiskt är just nu. Vilken är de mening jag behöver bygga för mig själv framåt?