Religion är mindre farligt än religiositeten

Jag kan inte riktigt släppa det jag skrev om igår. Kanske hänger det också ihop med lördagens maratondiskussion med barnen vid köksbordet. Det startar en hög med tankar och en sorts kedja av funderingar.

Jag har ju skrivit en del om just religionsbeteendevetenskap – och fr a om tanken om att religiositet är en del av ett mänskligt beteende. Bland annat om funktionell religiositet (och till på köpet upprört diverse ateister) här, här och även här.

Sverige är ett sekulärt land. Och ganska många västländer går samma väg: Gud är inte längre den stora sammanhållaren. Det innebär inte att vi är på något sätt vaccinerade mot behovet av religiösa upplevelser eller en tro. Men eftersom vi på många sätt valt bort den teistiska tron så behöver den fyllas på något sätt: för att citera Bono i ”Mofo”

looking for to fill that god shaped hole

Samtidigt har vi också kommit till ett läge där vår individuella medvetenhet är så pass hög och vår förtröstan på vårt individuella intellekt tagit en sån stor plats att de traditionella auktoriteterna inte längre har samma självklarhet. Framförallt har ett narrativ om att all auktoritet är korrumperad slagit rot – för det passar samtidigt med att vi är oss själva nog. Det blir extra stort och viktigt när det liksom krockar: en annan religion. Vars mest extrema tolkningar ses som tolkningar för hela religionen.

Självklart handlar det också om att det kittlar mycket mer: det underhåller oss – att tänka att något som samhällsinstitutionerna inte håller med om skulle vara sant. Vi har blivit sen barnsben itutade att regering och styrande är onda och vi behöver vara hjältar för att se bortom detta. För världen håller på att gå under. Landet håller på att gå sönder. Moralen . håller på att förtvina. Men när man ser det är man en del av något större, något som ska rädda världen, landet, våra barn, familjen, naturen.

Så plötsligt hittar man den där frågan som man kan tro på. Som går emot det vi ”vet” och som vi kan kämpa för. Det skapar mening att ge sig ut på korståg. Det har det alltid gjort. Kunskap väger lätt när vi kan hitta en Sanning som innebär ett svar och något som liksom gör att man kan något.

Det korstågas om chemtrails, vaccinationer, invandring, elöverkänslighet, klimatet, mjölkdrickande. You name it: det finns alltid en Facebookgrupp som hittat ett alternativt svar till common sense och grundläggande vetenskapliga sanningar. För de tror, de har hittat sin gud att fylla hålet med.

Så problemet är kanske inte religioner. Utan människan. Som vanligt.