Snigelpost med minst sagt intressant innehåll

Disclaimer: Det här är inte ens en vindpust av de brev som många kvinnor får. Hot, sexualiserade hot, vidrigheter och skit. Bara för att de säger det de tycker, gör det de gör och helt enkelt inte väjer för att lyfta fram sig själva, frågor om feminism eller invandring, om miljö – you name it: kvinnor är så otroligt mycket mer utsatta än vi män nånsin kommer att vara när det kommer till internet och diskussioner. Och det finns män som är otroligt mycket mer utsatta än det här. Så nej, jag tycker inte det är speciellt upprörande eller känner mig alls hotad. Det här är inte för att tycka synd om. 

Jag tycker bara det är konstigt. Och det som är konstigt blir jag nyfiken på.

Jag fick ett brev idag. Bland räkningarna låg ett vanligt brev med handskriven adress. Snigelpost. Det är inte ofta. Eftersom det just nu är en massa jobbig korrespondens som kommer (jag lovar – jag ska berätta senare om hela eländet runt konkursen) så funderade jag över vad det där skulle vara. Jag öppnar det i väntan på ett Skypemöte och blir lite förvånad. Förvånad är nog lite ett för litet ord. En liten ilning längs ryggraden kan jag erkänna: jag har blivit hotad ett antal gånger förut, mordhotad några gånger så… men snabbt blev det mer förvåning när jag läste brevet.

Men snart visade det sig att det fanns åtminstone två brev till. Det intressanta är att de är skickade till personer som känner varandra sen många år. Inom sociala mediesvängen. Jocke Jardenberg och Lukasz Lindell (jag är dock den enda som förärats med ett Ps). Inne hos Jocke finns en minst sagt livlig diskussion. (På Twitter fanns det till början en del vettiga kommentarer men som vanligt dök den vanliga troll-kadern upp och gjorde sina fullkomligt stupida kommentarer.)

Teorierna som just nu är hetast är följande:
  1. En riktigt kass stealth-kampanj. Det skulle innebära att något blir avslöjat typ imorgon. Om det är det så kan man väl säga att det inte är med samma kreativa höjd som vi såg när Studio Total gjorde det till en konstform. Och Ps. i mitt brev känns som en rejäl dikeskörning. Och urvalet av personer som fått brevet inte helt optimerat…
  2. Ett hemligt meddelande till någon grupp. Vore iofs intressant. Fortfarande är Ps. i mitt brev den felande länken.
  3. Bobbo Sundgren har tagit sin ”talktriggring” till en ny störd nivå. Well: det är väl inte helt osannolikt och skulle förklara Ps. Hans minst sagt märkliga förhållningssätt till vissa av mina kvinnliga vänner har fört oss in i rätt animerade diskussioner. Samtidigt är fortfarande det tredje brevet till Lukasz ologiskt. Och herrn ifråga tenderar att bara obsessa runt en sak i taget och nu verkar det mest vara SD.
  4. Extremfeminist som valt ut ett antal män och att det är de facto hot inbyggda. Det enda som talar för detta är att åtminstone en person med insyn i den kretsen fick kalla kårar av ordvalen. Om det nu sitter en grupp kvinnor och låter en person skriva under med ett antal namn.
  5. Extremhöger eller generell antifeminist som vill skapa ytterligare bild av feminismen som galen och tokig. Det känns som minst sannolikt men det har ju använts av personer anställda på SDs riksdagskansli så.

Oavsett som många noterat så är det inte så väl skrivet. Det känns som kopierat från olika diskussioner och renodlat för att vara så extremt som möjligt. Det är för clean. Plus att det är klassiska troll-delar i de outtalade hoten om kontroll, ett icke-namngivet ”nätverk” och en ganska intellektuell tonalitet som döljer en viss aggressivitet.

De punkter som gör det osäkert att sätta en viss teori som mer sannolik än en annan är

  • Det Ps som finns i mitt brev. Det indikerar nån sorts koll på mig som person och en illa dold aversion mot mig som person.
  • Urvalet. Om det vore bara jag och Jocke så kunde det vara förståeligt: vi är synliga till och från, vi är ganska högljudda debattörer och har genom åren lyckats samla på oss en del fiender. Problemet är att Lukasz är typ tvärtom. Och har varit föräldraledig senaste halvåret. Och om man är ute efter rejält med genomslag också lite märkligt val.
  • Valet att kalla mig för ”Niclas” istället för ”Deeped” vilket är det vanligaste när jag ”syns”.
  • Att använda vanliga brev. Det må vara tanken att vi är ovana vid det men som någon påpekade: det är modigt att utgå från att Postnord lyckas leverera breven ungefär samma dag vilket krävs för att få rejäl impact.

Som sagt: jag är inte ett dugg rädd utan numera road av det hela. Josh påminde mig om vårt gamla kära troll ”BRB” som härjade i våra kommentarsfält tills jag efter några nätters grävande i diverse news groups och annat lyckades hitta personens Myspace-sida med bilder på honom och hans barn. Han genomgick en minst sagt snabb attitydförändring när jag publicerade länken…

Vi lär väl säkert få se nån sorts fortsättning på det här. Bästa teorin står dock Emma Opassande för:

 

Ps. För dem som tycker vi spelar trollet i händerna så lovar jag att jag har en viss taktisk tanke bakom. :) Ds.