Religionssymbolskonsult

Funderar över en affärsmöjlighet.

I samband med att det nu blir tillåtet för arbetsgivare att vägra sina anställda att bära religiösa symboler och plagg så lär det kunna finnas plats för nån med koll på religionshistoria och religiös symbolik. Jag menar – det kan väl inte vara så att man skapat förbud bara för slöja, niqab etc? Alltså är det alla tänkbara kors som behöver tas av, glöm inte heller ett antal symboler från kinesiska religioner. Tao-tecknet lär få svårt att göra comeback som modeaccessoir. Och vi lär nog sluta ha dödsskallar etc då dessa är religiösa symboler för många naturreligioner. Det är en hög med stjärnor som kommer att åka också: inte bara den sexuddiga utan också den vanliga femuddiga stjärnan. Fiskar och lite andra djur kommer också bli under luppen, en hand som hålls upp och herregud – inse den mängd med natursymboler som finns! Det kommer bli som att tälja guld med fällkniv. Tänk alla arbetsgivare som faktiskt måste se till att de inte bara väljer ut några saker: det skulle knappast kunna ses som annat än intrång på religionsfriheten!

Mer allvarligt så är jag som liberal för att arbetsgivare ska kunna förbjuda personer att ha på sig religiösa symboler. Men det ska gälla alla symboler. Vilket kommer göra det hela till en minst sagt knepig situation. Kalle kommer med en skjorta köpt på H&M med tao-tecknet. Cool tycker Kalle. Inte tillåten eftersom det faktiskt är en religiös symbol enligt arbetsgivaren. Eller Stina har en femuddig stjärna tatuerad på underarmen. Om man ser den från en viss vinkel så är den upp och nervänd vilket gör den till en symbol för satanism. Långärmat gäller för Stina.

Generellt tror jag det vore bättre om folk slutade vara så jävla rädda och upprörda över olika symboler och klädesplagg. Slöjan är problematisk i sig men det här kommer inte hjälpa. Det är bara signalpolitik.