Nyfrälsta vita medelåldersmän

Den fortsatta diskussionen runt immigrationsfrågan gör att jag vill tipsa om min mer än två år gamla postning om hur likheten är stor mellan personer som är ”skeptiska” mot svensk immigrationspolitik och religiösa sekter.

Det är nästintill roande hur företrädesvis vita män i min egen ålder uppträder som nyfrälsta inför frågan. De vet svaret, de har sett ljuset, de lägger ner massor av tid att övertyga alla andra om ett antal punkter. De har några frälsargestalter som oavsett vad de väljer att göra så gör de rätt: Tino Sanandaji och Hanif Bali, Ivar Arpi och några andra i den gudomliga skaran. Allt annat ska ifrågasättas men det som dessa säger är det rena ordet och Sanningen.

Argumenten bygger hela tiden på att vi borde lyssna. Problemet är att när man frågar på vad så är det lite lurt vad det är vi ska lyssna på. Så självklart – frågan diskuteras inte. Trots att det är svårt att hitta någon fråga som diskuterats så mycket de senaste tre åren. Det hela bygger helt enkelt på den enkla religiösa upplevelsen att om saker inte sägs som de enligt kanon ska sägas, och om inte dessa frälsta män får tala utan störningsmoment (typ kritiska frågor, motargument osv) så vare sig diskuteras eller lyssnas det.

Så självklart den klassiska: om man inte är troende så är man emot allt. Alla som inte brister ut i ett halleluja runt Tino S och de argument som förs fram är vänster. Oavsett vilket parti man är. Vänster och godhetsapostel. Som inte sett ljuset.

När människor är så oerhört ofina att fortsätta att ifrågasätta så väljer man att skicka på de heliga länkarna. En kanon av länkar som sägs bevisa allt. Gärna om och om igen så att man vet att det riktigt går in. Samma argument som gärna bygger på någon annan diskussion än den som förs. Man är expert på att prata om sin fråga och lyckas hitta vägar till att driva den frågan oavsett.

När det sedan råkar vara någon som både kan något och som strimlar argumenten så hävdar man att folk är otacksamma och lämnar diskussionen. Gärna med lite buller och bång, och en offerkofta hängande ner till knävecken.