Heavy metal och rödvin

Det är onekligen en märklig trend det här att diverse hårdrocksband valt att branda ett antal vinsorter. Det börjar med AC/DC som för ett par år sedan gjorde ett samarbete med en vingård, Warburn Estate, och skapade en hel serie viner med namn från deras mest kända skivor. Vinet är slut hos leverantören så det verkar ha gått si och så med det.

Sen har det fortsatt. Kiss har både öl och vin med sitt namn på och att det är svenskar som ligger bakom lanseringen av Motörheads vin har fått rejäl uppmärksamhet. Det känns onekligen lite märkligt att de även har lånat namnet till ett rosévin. Vet inte men rosé känns inte så rocknroll…

Nu har också Slayer satt sitt namn på ett rödvin – som självklart heter Reign in blood, även det utifrån en som jag förstår det nordisk idé om att hårdrocksvarumärken kan brandstretchas rejält och att rödvin är den rätta drycken för hårdrockare. Den sistnämnda kommer också att komma i en limited edition där flaskan är inpackad i en… kista…

Jag har testat Motörheadvinet och det är ett bra vin. Det avsmakades tillsammans med andra personer i ungefär samma ålder som min – och skrockades om att det var just Motörhead. Jag kan inte hjälpa att jag tycker att Slayer-vinet är sådär trashigt småcoolt. Jag vill ha limiterade editionen bara för att. Frågan är dock om det här verkligen visar att hårdrocken nu gått in i en riktig gubbålder. Vin är och kommer aldrig bli hårdrock. Problemet är väl att hårdrocken idag snarare är PRO-värdigt; varför annars gör man en serie (omdiskuterad) runt hårdrockens historia. Jo, för att det är en ganska homogen stil och där musiker och musiken sällan förändrar sitt uttryck men där själva livssituationen förändras och därmed kan man komma undan med att stretcha sina varumärken på det här sättet. Det är svårt att tycka att vare sig Motörhead med en sextioårig Lemmy, eller Slayer med femtioåriga gubbar är speciellt farliga. Alltså blir det röda vinet mer en fingervisning om hur heavy metal blivit extremt mycket med radhus, Volvo och pensionsförsäkringar snarare än något som egentligen kittlar en farlighetsnerv.