Det heter inte snälla medier, det heter sociala medier


Jag tänker just nu en del på definitioner av sociala medier. Hur ska det faktiskt definieras när själva landskapet förändrats. Du kan läsa min postning Vad är sociala medier? på min andra blogg. Samtidigt kan jag många gånger fascineras över att så många blir chockade när det diskuteras på just sociala medier. Att det ibland blir både högljutt, hårt och hetsigt; ibland med (onödiga) personangrepp men många gånger intressanta diskussioner. Självklart allt för många gånger väl ”binära” i meningen att det blir väldigt svartvita argument, och lite för sällan finns det viljan att kanske lyssna och ändå försöka att förstå motståndarens argument. Men det är knappast något som är unikt för diskussioner på nätet.

Den som hängt på såväl BBSer, IRC eller usenet vet att det knappast är så att Twitter gjort människor mer benägna till att hamna i konflikt runt olika ämnen eller att Facebookgruppen skapar krig runt ämnen. Det har skett sedan den första mailinglistan dök upp. Det som snarare än är kanske att fler och fler diskussioner sker i äkta identitet och därmed moduleras något.

Vidare – det är knappast så att det i det analoga diskussionsforumet sker en högre civiliserad diskurs; även om vi i Sverige fortfarande har en osedvanligt välverserad politisk diskussion så är det knappast så att det i den sfären inte dyker upp rejäla debatter där både strån och argument ryker. Hur är det runt köksborden i familjer där personerna är engagerade i saker? Eller på krogen när sport disputeras?

Men det finns en del som verkar tycka att sociala medier är detsamma som snälla medier. Att det är nån sorts vaniljartat meningsutbyte som ska ske och att sociala medier helt enkelt ska förändra människans normala beteenden bara för att de är typ digitala. Lite naivt kanske? Människans civilisation bygger på att människan kan ställa sig lite utanför sig själv och reflektera över saker som inte bara bygger på ren överlevnadsinstinkt. Det innefattar att man diskuterar saker. Självklart utan att man dödar varandra eller börjar begå fysiskt våld (även om man ibland kan känna att vissa personer skulle må bra av att få en smäll för att vakna till) utan att stöta åsikter mot varandra: för att övertyga men förhoppningsvis också för att lära själv. Det går inte utan en viss grad av konflikt.

Det finns helt enkelt en väl stor tro att världen och människan skulle bli bättre med sociala medier, eller internet, eller bilen, eller elektricitet. Och det kanske den har blivit – men fortfarande är det människan som är den minsta gemensamma nämnaren: och vi förändrar inte vårt beteende så fort; snarare utnyttjar vi tekniken för att kunna förfina beteendet.

Så nej, är det ”snälla medier” du söker får du nog leta typ nån annanstans. Sociala medier är detsamma som sociala möten överallt.