Plötsligt händer det

Episkt. Mitt förra inlägg fick en del uppmärksamhet – flera som såg det som ett bra inlägg i debatten. Och något som minst sagt är episkt är att Marcus Svensson, ledarskribent på Smålandsposten håller med mig. Vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till detta. Kommer jorden gå under nu? Kommer jag bli kristdemokrat?

Vill man förstå det episka i det får man gå tillbaka till 2008 och FRA-lagen. Här, här, här.

Nu var det inlägget (som Second Opinion bad att få återposta) inte direkt någon sabeldragning mot nyhedonism eftersom jag tillhör en ganska libertariansk skara med vissa utilitiska drag. För mig hänger det snarare ihop med beteendevetenskap och min eviga diskurs med diverse ateister om att även en ateism är en religion i en operationell mening: att ha ett filter, ett meningsbärande raster mot vilket verkligheten testas. Skillnaden mot en ideologi ligger i att det finns ett metafysiskt högre syfte, mål eller ”gud” – än en gång utifrån ett individuellt beteendehänseende. För mig är det här att skapa en moralism dvs. att mer sätta politiskt korrekta samlevnadsregler in i det hål som annars en mer genomgripande religion fyller.

Oavsett så glädjer det mig att många sett inlägget – och tolkat det utifrån sina raster. Så även @marcus_svensson :)