Norrbottniskt vänsterpartistiskt skämtlynne

Det var ju bara ett skämt.

Ett uttalande på Twitter ska enligt tidigare åsikter alltid ses som ett skämt. Lite får man tåla om man skaffar sig Twitter. Det har varit en rådande åsikt mot all diskussion om näthat i många fall.

Eller hur var det nu? @hurtigC, ordförande i Luleås Ung Vänster, skämtade till det lite igår (det har visat sig att han har en förkärlek att skämta om att önska livet ur andra – även kungahuset önskar han dog):

735045_10200920133225154_298013355_nHan förklarar det senare med att det just är ett skämt:

skamtursakt

 

Dock fick Hurtigs skämtlynne en kostnad. Snabbt reagerade Ung Vänster på uttalandet och herr Hurtig fick uppmaningen att avgå. Ung Vänsters förbundssekreterare Hanna Cederin väljer en klassisk form av att försöka förminska personer som är icke önskvärda (minns att det är en konst som användes mot ex.vis Trotskij redan i början på 1900-talet):

Under gårdagskvällen, när Twitter-hotet kom till Ung vänsters kännedom, sade Hanna Cederin att man inom organisationen inte har särskilt mycket kontakt med Hurtigs:

– Det är ingen person som vi har jättemycket kontakt med utan vi känner till honom och han finns i vår organisation men det är ingenting som handlar om vårt ställningstagande eller vår politik.

Men han är ju ändå ordförande för Ung vänster Luleå?

– Ja, i en klubb. Men han har inget uppdrag på distrikts- eller förbundsnivå, säger Cederin.

Men som ordförande för föreningen i Luleå, har man inget ansvar då?

– Jo, det tycker jag. Det har han missbrukat. Det är helt tydligt.

Ung Vänster har uppenbarligen inte det skämtlynne som en av deras ordförande har. Åtminstone har de slutat att skratta efter tolv dagar. Detta trots att Vänsterpartiets norrbottniska del även tidigare skämtat till det om att skjuta folk. Dock verkar ”Inga moderater förtjänar något annat än bly” vara ett skämt inom det vänsterpartistiska humorlynnet. ”Hårda ord är bra” är ett fascinerande uttalande men självklart – det är inte snälla medier utan sociala medier. Det är mer frågan om var gränsen går mellan reell kritik, mobbing och hot.

Det är samtidigt mycket intressant för den som haft insyn i socialistisk retorik – det är en våldsam sådan. Det ligger i revolutionstankens natur. Men idag är det nog endast på interna möten som det vevas om att smaka på kapitalismens blod, rada upp borgarna och skjuta dem osv.

Det är intressant att vi just nu också är i ett läge där det inte är ok att generalisera. Jag råkade uttala mig om att ”vänstern är så fredliga” och hänvisade till tweeten ovan. Direkt kom en invändning om att ”att dra alla över en kam”. Det verkar dock vara så att det just är vänstern som inte anses ha en åsiktsgemenskap – det är fortfarande ok att bunta samman kapitalism och andra -ismer. Skämtsamt kan man säga att det indikerar vänsterns totala sammanbrott eftersom det blir en subjektiv rörelse där varje enskild persons tolkning av urkunderna – eller av tolkningar av tolkningar av Manifestet – är okej. För vi libertarianister har ju en strikt kanon i hur vi tolkar Ayn Rand.

Post #060 i #blogg100