X3000 – ett snabbtåg utan snabb

Idag var det dags att ta tåget igen. Det är ju för mig den vanligaste aktiviteten under fyra år. Jag har spenderat ohemult mycket tid på tåg. Jag har haft med SJ att göra förr om man säger.

IMG_0520

Spenderade lite tid med att försöka utröna hur det egentligen står till med de nya snabbtågen X3000. Det är lite olika när det gäller vad de kostar men man kan fundera över värdet av en merkostnad även när ett tåg går fortare. Vidare är jag skeptisk till att kalla saker för ”snabb” om det inte faktiskt är så. Oavsett om snabbtågen är snabbare på vissa sträckor så blir det märkligt att välja ett sånt namn som produktnamn. Lite som att kalla något för köttlasagne men det är bara kött i 90 % av lasagnerna (resten kan vara häst :)) eller snabbfixering men det är bara i 90 % av fallen som fixeringen sker snabbt. Sen är det självklart så att ”snabb” är ett relativt ord.

Sen var jag lite nyfiken på hur @sj_ab numera hanterade frågor på Twitter. När de började arbeta med det var de kanske inte alltid så precisa i sina svar men rätt roliga. Man kan väl lugnt säga att precisionen möjligen förbättrats något men det är lite som att prata med en av de här botarna som många företag skapade i mitten av 2000. Plus att de kör sedvanliga trick: ring oss för mer detaljerade svar och vi återkommer imorgon.

 

Jag är nog säkert lite gnällig men eftersom jag spenderat så förbannat mycket tid på tåg (och spenderar ganska mycket fortfarande på dylika åkdon) så blir jag ibland helt enkelt irriterad på hur ett företag som SJ hanterar sin affär. Och oss kunder.

Idag blev nog droppen när de valde att göra en extra biljettkontroll utan någon som helst anledning. Själv hade jag börjat ni vet ”den inre resan” men den blev abrupt avbruten av en konduktör som skulle se min biljett igen. SL och SJ och liknande företag väljer ofta att förminska upplevelsen hos den stora delen av sina kunder för att försöka få tag på några få som bryter mot reglerna. Detta på ett sätt som gärna misstänkliggör alla deras kunder.

Men varför åker jag inte bil eftersom jag ogillar det så mycket? Well, jag gillar att åka tåg. Och generellt känns det lite märkligt att ett företag som gärna går i bräschen för att man är det miljövänliga alternativet med sitt handlande ofta driver folk till att ta en bensinslukande bil då man optimerar sina tider och hanterar sina kunder på ett många gånger märkligt sätt.

Post #033 i #blogg100

Ps. När jag skrivit klart det här försöker jag att boka en biljett till dottern. Med hjälp av ombokningsvärde. Men det kräver uppenbarligen någon sorts magisk touch och doktorshatt i både teoretisk fysik och praktisk filosofi. SJ för fan – börja göra något rätt! Ds.