Köpa kamera så här i elfte timmen

Jag åker till NYC på torsdag morgon. Min vana trogen är jag lite sent ute med det mesta. Bland annat att jag insett att jag nog skulle behöva mig en lite bättre kamera än vår Nikon S8000 som visserligen är en habil kompaktkamera men jag saknar sökaren. Som fan. Plus att min modebloggande dotter onekligen surar över att bli av med kameran några dagar.

Jag är en gammal systemkameraälskare. Som tioåring tog jag mina sparpengar och köpte mig en Cosina och började ta mycket bilder. Film var min stora utgift under större delen av min ungdom – och i slutet hade jag flera kameror för att kunna ta både dia (som faktiskt var min passion) och svartvitt. Men det gick över. Tills vi skulle få barn och jag köpte mig en Nikon – det var kärlek vid första ögonkastet. Synd bara att det nåt år senare var nästan kört att få tag på 35mm-film… då slog digitalkamerorna igenom. Sen dess har det varit både si och så med kameror i familjen – jag är ju fr a en ordmänniska och det har funnits andra hål att stoppa pengarna i. När vi skulle till London för min fyrtioårsdag köpte vi snabbt en kompaktkamera (just den försvann dock i Las Vegas i januari i år).

Jag tittade en del på kameror i somras men på grund av diverse stök blev det aldrig något. Nu slängde jag ut en fråga på Facebook och fr a på min Twitter. Det är bara att inse att fotografi är något som engagerar – jag har fått så mycket förslag, hjälp och då har ännu inte de där tunga fotograferna förutom @soniajansson och @tbjorkegren i mitt flöde gått igång ännu. Stort är det och visar Twitters bästa sidor. @annika, @qpateq, @darksidedesign, @lhbergstrom och många fler har gett mig massor med ingångar.

Jag funderade också på att, precis som många föreslagit, handla på B&H Photovideo som ju är en nästan mytomspunnen affär driven av chassidiska judar vilket innebär att de stänger vid judiska högtider. När jag är i NYC så är det sukkot vilket innebär att affären: både den fysiska och onlinedelen är stängda. Så då siktar jag på att köpa något i Sverige.

Jag är ju en Nikonkille egentligen. Jag är förälskad i avtryckaren och gillar dem. Samtidigt får man mycket kamera för pengarna när man tittar på Canon. Så nu står jag i valet och kvalet: jag har inte råd att satsa på en Nikon D7000. Runner ups är nu:

  • Nikon D5100. Typ minimum och onekligen ekonomiskt bästa valet.
  • Nikon D7000. Över smärtgränsen för min budget men har verkligen allt.
  • Canon 60D. Nära övre smärtgränsen för min budget men riktigt bra.
  • Canon EOS 550D. Riktigt bra pris. Bra teknik. Känns som en nära vinnare. Om det inte var en Canon.
Vad är jag ute efter? En ganska smäcker kamera ändå men som håller ett tag både vad gäller teknik och hårdvara. Jag vill ha riktigt bra bilder men också möjlighet att hd-filma och då i intervjuformat med extern mic. Kan vara smart att då ha en vikbar skärm.
Är det någon som har lite input? Jag behöver kunna köpa den antingen imorgon förmiddag på Japan Photo eller på Expert/Siba eller Elgiganten här i Dalarna.
Jag är inne på de här två: EOS 550D eller D5100

Uppdatering: Det blev en EOS 600D. Tror jag kommer att bli rätt nöjd faktiskt.