När det digitala blir en del av livet

Det har blivit lite uppmärksamhet runt att jag bytte bort mitt ena mellannamn till min handle.

Kul och samtidigt lite oväntat. Eller snarare så inser jag att min förflugna idé – delvis född ur irritation runt PRVs hantering av mitt företagsnamn – faktiskt är lite speciellt.

Efter att jag valt att göra den ganska svåra resan att välja att ta mitt mer personliga namn till företagsnamn så kändes det som om det inte var så långt hopp att välja att också ta det namn som många kallar mig till ett riktigt.

Deeped kommer från Deepedition, ett namn jag valde efter att jag drivit en reklamblogg länge och ville ha någon annanstans att skriva ”om allt det andra”.

Samtidigt har Deeped en längre historia. Efter att jag kommit ur min sjukskrivning funderade jag på att markera det faktum att jag var tillbaka. Deepavali (diwali) var en historia jag gillade: att Rama kom tillbaka efter att vunnit över demonerna. En fest som handlar om återkomst från det mörka.

Idag har flera uppmärksammat det hela och jag inser att jag kanske gjort något som inte så många gjort innan: valt min onlinehandle till ett riktigt namn. Jocke skriver:

Som sagt, det är inte längre så att vi självklart eller enbart skapar vår identitet offline och projicerar den online.

Och Doktor Spinn påpekar att det är coolt – och übergeekigt:

A leading figure in the Nordic social web hemisphere exchanges his middle name for his handle, deeped. I iguess you could argue whether it’s cool or übergeeky, but I for one cant really make that distinction. If it’s übergeeky, well, then it’s also cool, right?

Jag tycker både pinpointar en ganska viktig sak – att det vi är på nätet inte är något annat än det vi är på andra ställen. Det är en utveckling som skett. Bakom varje handle finns ofta en historia och idag skapar vi våra identiteter lika mycket på nätet som vi gör i det fysiska. Vi skapar våra sociala nätverk inte bara på Facebook med våra analoga namn utan lika mycket som handles på Twitter, på andra nätverk. För vissa av oss har det redan blivit en del av vår identitet på många sätt mer än de namn som vi fick av våra föräldrar. Våra digitala liv genomsyrar mer och mer av vår vardag – de blir en del av den helhet som vi kan kalla oss.

Det ska bli riktigt kul att skaffa nytt körkort. Och få förklara vad Deeped handlar om: det kommer förhoppningsvis leda till en massa spännande diskussioner runt identitet, digitalt liv och vad ett namn egentligen står för.

Uppdatering: Cool att @Kazarnowicz gjort det redan för elva år sen.