Svenska valörer: bara det prasslar på ICA

Man kan tycka olika om det här. Snubben verkar en smula snedseglad och uppenbarligen en rejäl rättshaverist.

Samtidigt är han smart nog att filma det hela – en utveckling som onekligen nu är mainstream. Att dividera om det han gör innebär att man direkt måste förklara att Janne Josefsson m fl journalisters smygfilmande är omoraliskt. Eller att Piratpartiets film om valsedelsfusk inte borde tagits.

Men det hela är ändå intressant ur flera aspekter:

  1. Det här är knappast speciellt bra för ICA. Och det hela rör sig vidare på Twitter – och där nu ICA-Stig, ICAs eget officiella twitterkommando också uttalar sig om att det är skämsigt.
  2. ICA-personen som svär och är oerhört otrevlig (butikschefen) är extremt otrevlig och får nu inse att det här kommer att leva vidare ett bra tag. Kvinnan i kassan kommer nog få ta emot ett antal mynt framöver. Handlade det om mycket pengar? Nej, det såg inte ut så.
  3. Sociala medier kommer att föra det här vidare och det kommer att bli svårare att undvika det faktum att ICA uppenbarligen inte vill att man betalar med mynt men knappast har kommunicerat det.

ICA-Stig själv: som enligt uppgifter drivs av King menar att det är läge att testa butiken (Globen enligt vissa uppgifter):

joff

Om det nu är så att ICA helst inte vill att man betalar med mynt (i filmen förklarar butikschefen “betala med sedlar som alla andra”) så borde det kommuncieras. Gissningsvis anser man att hanteringen av mynt är alltför kostsam. Det finns inget som säger att du inte får betala med mynt och gissningsvis är det inte så enkelt att plötsligt förklara att vissa svenska valörer inte är välkomna som betalningsmedel.

I grunden är det här fortfarande ICAs problem: att hantera en kund med respekt oavsett om han är påstridig, rätt stökig etc. För idag kommer det ut på det ena eller andra sättet. Lärdomen för ICA och andra lär vara att det krävs ännu mer god utbildning av den personal som faktiskt möter kunderna – och snabb hantering av de större och mindre kriser som kommer att dyka upp i nätverken.

Jag kan tyvärr inte komma undan funderingen om vad som hänt om det hade varit en propert klädd kvinna som bett att få betala hela lördagshandlingen med mynt…