Korta om EP/EU-valet

Copyriot skriver mycket bra om val och valdeltagande. Så klarsynt att det klingade till i min skalle. Det är så klockrent beskrivet av hur vårt tänkande runt politik beskrivits för oss av andra: hur det ska tänkas vilket i sin tur också gett en väldigt statisk politik med få nya inhoppare, och där det kommit inte funnits tillräcklig elasticitet i de politiska strukturerna för att kunna klara av de nya. För skitsamma vad Ny Demokrati tyckte och stod för, och faktiskt: oavsett vad man tycker om SD eller PP eller FI som politiska idébärare så är det så att ett val är ett val. Människor ska ha rätt att rösta på vad de vill. Det vi sett är tyvärr att initialt är det oerhört tungt och svårt för nya partier att komma till tals, förutom det aktiva motarbetande som sker från gammelpartierna och deras lakejmedier. Om man sedan kommer in i politiska församlingar så sätts skyldigheterna direkt men rättigheterna får de nya ledamöterna oftast fråga efter. Om någon misslyckas är det direkt någon inom de traditionella partierna som väljer att förklara att ”se där, så går det när man slänger bort rösten på enfrågepartier eller små missnöjespartier”. Kan man slänga bort sin röst i ett demokratiskt val? Ens om man röstar blankt?

En annan mycket intressant grej är det här med valsedlar och vallokaler. Det är onekligen frapperande det som visar sig i Botkyrka:

(via Dabitch)
och tyvärr är det nog inte ett ensamt fall – vilket självklart är grundat i det faktum att det ofta är politiskt (inom gammelpartierna) aktiva som också är röstmottagare och hanterar själva röstningen. Det är fascinerande att mannen på filmen hutar åt Piratpartisten, som precis påpekat för honom att det han tänker göra; slänga valsedlar, är ett brott mot vallagen, att han ska flytta på sig ”för det pågår faktiskt ett val här”. Det är sannerligen intressant att han fortfarande har synen på valet som heligt: men själv är beredd att ta till olagliga metoder för att undvika konkurrens av enfrågepartier. Att han tjafsar om att det bara är röstsedlar som har plats i ”stället” är så roande dumt. Och att valsamordnaren onekligen själv är en smula… ja, döm själva. Och oavsett vad man tycker om Schyman: om en sån räv som hon faktiskt talar om valobservatörer bör nog gammelpolitikerna och administratörerna fundera över vad de håller på med. Det är sånt som sätts in när demokratin faktiskt är i fara – och det är en känsla fler och fler fått under senaste tiden.

Uppdatering: Lite intressant är Wallströms brev. Knappast så att det har något med socialdemokratins inställning att göra – hon är uppenbarligen en extremt mycket loose cannon – men debatten runt immaterialrätt har hörts. Mesiga skrivningar men det är bättre än ingenting.
Uppdatering: Mer om valsedlarna hos Opassande såklart.

Uppdatering: En del menar att det är ett större fel att filma med dold kamera än att slänga röstsedlar? Eller åtminstone bör det inte visas att tjänstemän (en valförrättare är en tjänsteman – inte privatperson) medvetet eller omedvetet utför valfusk eller hindrande av val? Jag kan i grunden hålla med om att dold kamera är ett problem; och det är en balansgång. Men i det här fallet är det också onekligen ett antal ytterligare aspekter som måste tas med: det finns en grundläggande aversion mot de nya partierna, en rädsla som visat sig på många andra ställen för PPs framgång som emanerat ett antal mer eller mindre märkliga försök till hindrande. Självklart – jag är emot collateral damage, och den här valförrättaren blir det men jag menar att vi samtidigt är i en stark brytpunkt där vissa frågor är så viktiga att traditionella partier väljer att sälja ut grundläggande rättigheter den juridiska vägen och att ett parti som kämpar för dessa frågor kan få närmare sju procent i opinionssiffror så är det svårt att förfasas över en publicering av en rejält korkad tjänsteman. För det är han.

Uppdatering: Kent Persson, moderat politiker, skriver om valsedelseländet på Newsmill.