Media är rädda. Så rädda.

Pontus Schultz säger det som jag pratat om många gånger: bloggarna stör gammelmedia. Jag har skrivit om det i Media har insett att vals går i tretakt, i Lyons, bloggmobb och medias inkonsekvenser, Dagbok på nätet. Igen. (skulle lika gärna kunna länkas till Barbro ”Babs” Hedvalls signerade fördom), i När bloggandet blir rumsrent kissar medierna på sig. Jag har också tagit upp det i Den gamla medienomenklaturens dödssuck? och i När media förlorar sin makt över våra tankar… där jag bygger vidare på en tidigare debattartikel från Schultz.

Och precis som Schultz också reagerat så funderar jag över Yrsa Stenius som PO, med anledning av hennes uttalanden om nedläggningen av Alex Schulmans blogg (exempelvis här och fr a här. Schultz skriver det bra:

Det som är unikt i debatten om Alex Schulman är knappast hans blogg. Utan det faktum att en nytillträdd pressombudsman, satt att vara yttrandefrihetens försvarare, kommenterar nyheterna om att han stänger sin blogg med orden: ”Det var på tiden.”
Och varnar för att om bloggare som Schulman får härja fritt kan det leda till lagstiftning.
Sug på den en stund. Tänk sedan motsvarande kommentar om en nedlagd tidning, en kolumnist som tvingas kasta in pennan, eller debattprogram som stängs.
”Det var på tiden.”
Tror inte det, va? Det skulle vara livstids förvisning ur mediedebatten för den debattör som dristade sig till en sådan åsikt.

Är det månne så att media försöker att förminska yttrandefriheten eftersom deras möjlighet att kapitalisera på den, både finansiellt och personligen, baissar? Blir media själva uttrycksmedel för åsikter som går emot en fri demokrati?

Uppdatering: Läs Blogges postning Der Kanzler. Sätter allting i det perspektiv som fler och fler börjar inse – att Sverige är på väg att bli lika stängt och tyst som ett Tyskland på trettiotalet. Om filterivrarna, signalpolitikerna och Bodströmarna får som de vill.

Uppdatering: Sigge Eklund skriver också om Schulmans stängning och pekar på att Stenius, Rosenberg och de andra i ”old media” helt enkelt missat att Schulman faktiskt dissade Stureplanskulturen.

Uppdatering: Louise gör en bra exposé över hur media hanterat Internetvärlden. Och visar att det hela i grunden mycket handlar om att behålla kontrollen över vad ”de andra” faktiskt säger. Något som hon kopplar till JPA-affären.

Med sådana journalister och om sådana åsikter var mer rådande – vilket jag hoppas att de inte är – stängs det öppna samhället. Det är inte bloggen de ogillar, de ogillar att just du uttrycker saker som inte passar.
Hon [JPA;min kommentar] pekar med hela handen på den egna och andras oförståelse inför dels vad bloggande är och vad bloggosfären är. Men framför allt pekar hon med hela handen på det när journalister inte förstår sig på vikten av det öppna samhället och prioriterar sin egna position framför människors rätt att kritisera och uttrycka sig.

Uppdatering: Dagens Media har en blogg som heter Köksveckan. Där bloggar Rolf van den Berg, chefredaktör på tidningen. Bland annat om Alex Schulmans avbloggning. RvdB bloggar. Men gillar inte bloggar. Det vet vi sedan tidigare. Nu förklarar han att KIA Index är av närmast biblisk sanning. Åtminstone jämfört med det som används för att mäta bloggar. Jojo. Sanning kommer alltid med modifikationer.

Vi vet dock att bloggarnas siffror inte sällan är upplåsta med en faktor fem jämfört med vedertagna mått som Kia Index. I så fall är Alex blogg en marginell historia och inget att rigga en presskonferens för.