Metrobloggen censurerar ännu en blogg

Metrobloggen fortsätter att stänga ner bloggar som vill göra något annat än att plocka in pengarna i egen ficka. Den här gången känns det som om de gett sig på helt fel person: Jack Hansen. Wass intervjuar Jack och man kan inte annat än skaka på huvudet åt det huvudlösa (pun intended) sätt som Metrobloggen exekverar sitt försök att hålla kostnaderna nere.

Självklart blev de skraja då Jacks val av insamlingsobjekt var demokratirörelsen i Kina. Herregud, varenda kapitalist vill idag hålla sig kompis med kommunistpartiet i Kina. Men problemet för Metro är att de i och med detta totalt målat in sig i ett hörn och kommer få det svårt att sudda bort bilden av sig som en opponent mot goda intentioner och bilden av att hela Metrobloggsbygget bygger på att ingen egentligen ska kunna tjäna några pengar.

Själv menar jag att de råd som Jack ger till Metro inte kommer att förändra något egentligen, eftersom förra svängen (när Makan Aminis Röda Korset-blogg stängdes) förklarades med att de ”redan är involverade i välgörenhet” – alltså: som blogg ska man möjligen lyfta fram den välgörenhet som Metro valt att gå med i. Den förklaring som gavs runt Makan Aminis insamlingsblogg, att det var ett icke-verifierat användande av Röda Korsets varumärke, kan knappast hålla för Jack Hansens försök.

Det som jag tycker är mest underligt är ändå att Röda Korset och andra hjälporganisationer är så tysta. Eller förhindrar såna här saker. Problemet med de förklaringar som hittills gjorts är ihåliga – att det skulle handla om någon sorts varumärkesintrång. Och skrämmande eftersom det indikerar att Röda Korset och andra stora insamlingsorganisationer inte längre är intresserade av att folket, mannen på gatan (eller i det här fallet – personer på nätet) hjälper till.

Men Metrobloggen har skaffat RSS-feeds numera.

Uppdatering: Karolina har på ett föredömligt sätt försökt att ge en annan sida av saken.
Ett exempel på hur illa vissa företag sköter sin PR i en ny värld av snabb kommunikation finns här: Canon, kameran, kunderna och konversationen

Andra om: , , , , , ,