En del om TPB och rättegången

Tackade för andra gången nej till att delta i Debatt. Det skulle dock handla om Marklund och bloggdreven – med Aftonbladets Helin i andra ringhörnan. Har ett viktigt möte om framtiden imorgon kväll. Det är just nu viktigast av något. Droppade att den som skrivit bäst om det hela är Laakso. Det var kul att prata med Belinda Olsson som jobbar med programmet. Kunde inte låta bli att fråga om hon inte skulle ringa Åsa Linderborg :).

Däremot har jag nu tackat ja till att medverka i SVTs Godmorgon 7.43 (jag är i Stockholm och kundmötet är senare) om hur rättegången följs av såväl nationella som internationella bloggar och mikrobloggare – och hur det för första gången känns som om traditionella medier och nya medier faktiskt inte försöker att totalt nedvärdera varandra utan att de ser att de behöver varandra.

Lite intressanta länkar runt TPB-rättegången:

IFPI verkar ha fått storhetsvansinne. Nu hotar de Telenor med domstol om de inte stänger ner TPB. Ett ganska fett pekfinger mot såväl svensk rätt och saker som yttrandefrihet mm.

Livebloggandet från rättegången sköts fra av Piratpartiet på live.piratpartiet.se och Rick Falkvinge bloggar även på sin blogg.

Via Twitter kan man följa rättegången och flera bloggare har gjort länklista för att följa rättegången på distans: och Pirate Bay har sin nod Spectrial. SvD gör som utlovat och verkligen ser till att inget ord blir glömt. SVT direktsänder. SR kör en sextimmarsspecial. Det är en rättegång som är extremt covered genom digitala kanaler. PCWorld går så långt att de menar att det är den första sociala medie-rättegången där livebloggande, livetwittrande skapar mängder av ny information som annars inte är vid handen.

Internationella medier skriver en hel del om det och Metro Teknik och Scaber Nestor har listat det nyhetskällor. Det är onekligen intressant. Och intresset är så stort att tekniken fallerar med jämna mellanrum – men Aftonbladet har lyssnat på Jardenberg. Men det visar i sin tur att IFPI aldrig kommer att lyckas fullt ut. Det är för många som är intresserade – hela rättegången bygger på att försöka att motsätta sig människors egna rättsmedvetande. Oscar Swartz bloggar på Nyheter24 och för internationella Wired.

Är det en rättegång som handlar om integritet och frihet? Till viss del. Det handlar fr a om det faktum att företag vill ha rätt att stänga ner sajter som inte på något sätt gör något olagligt eftersom det inte är olagligt att länka till olagligt material. Medhjälp till upphovsrättsintrång är en märklig anklagelse: rent principiellt innebär det att också Apple och pc-datortillverkarna kan åtalas, liksom internetleverantörer, personer som programmerat torrent-applikationer mm mm.

Det är helt enkelt så att IFPI missade att lösa det kommunikativa problemet: hade de varit smarta nog att inte försöka att skapa ett monster av TPB och fildelning så hade de inte hamnat där de är idag och kanske faktiskt fått lite mer förståelse för sin sak; och sluppit att låta artisterna anklaga sina fans för stöld. Nu har de ett strukturellt problem vilket inte är möjligt att lösa utan att man backar och stödjer en grundläggande förändring av upphovsrätt och distribution.

Ett antal internationella och svenska bloggar och nyhetsmedia ser paralleller mellan TPB-rättegången och Napsterrättegången och i recensionen av Piratboken finns det en klar tanke om att det hela än en gång kan visa sig bli ett bakslag för rättighetsivrarna:

”Piraterna” visar att rättegången mot Pirate Bay är en del av ett större historiskt mönster, där varje seger för upphovsrättsvännerna vänds i en grotesk förlust och där det kanske börjar bli dags att fundera på vad själva striden kostar samhället – rättsligt, ekonomiskt och ideologiskt.

Napster förlorade rättegången mot musikbolagen. Har upphovsrätten råd med en sådan seger till?

EFFs advokat Frank von Lohmann påpekar att det helt enkelt är kört:

During Prohibition, you could bust people for running a still, but you were not going to take the alcohol away from the people, […] If Pirate Bay goes down, it will be replaced in popularity tomorrow by somebody else.

För att citera Skiften:

Antingen så vill målsägande faktiskt på allvar göra gällande att själva tekniken skulle vara olaglig, eller också är det ett symptom på den osäkerhet alla tycks hysa inför exakt vad den här rättegången egentligen handlar om.

Osäkerheten är helt enkelt rätt stor och det är fler och fler som inser det ologiska i att dra TPB inför rätta när ungefär samma saker går att hitta direkt via Google. CNets blog Crave skriver om rättegången och gör en intressant slutsats för att komma från en så pass stor spelare som CNet:

The movie industry can’t do anything about torrents. It can shut down sites like The Pirate Bay, collect relatively small fines as compensation and still never make a dent in movie downloads globally. Perhaps the studios would be better off making their content available with fewer restrictions and at lower cost. Then perhaps people would steal less and buy more.

Själv menar jag att problemet ligger i att upphovsrätten är skapad för en teknisk plattform där kopiering handlade om stora kostnader. Ju mer tekniken utvecklats desto mer problematiskt har den gamla upphovsrätten blivit att uppehålla och när vi idag har en möjlighet att göra kopior som är lika bra som originalet så fastnar frågan i om hur en upphovsrätt som bygger på förbud mot kopiering ska kunna uppehållas. Människor använder den teknik de  har till hands så länge den inte direkt skadar någon annan fysiskt. En lag som försöker att upprätthålla en obsolet värdering urholkar inte bara skyddet av det som den vill skydda utan också själva rättsmedvetandet. Den sociala aspekten har Oscar Swartz tagit upp här – själv tycker jag att The Pirate Bay visar på både den sociala aspekten och ett i det närmaste perfekt exempel på crowd sourcing.

Uppdatering: Kolla in Laakso både på SVT och på Newsmill. Droppade honom hos de olika medierna minsann :)

Reblog this post [with Zemanta]
 • Per M

  Well bra skrivet. Kul att du börjar få vara med i tv sofforna. Vilken tid? MEn jag skulle sett fram emot att få se dig i Debatt!!!!

 • Per M

  Well bra skrivet. Kul att du börjar få vara med i tv sofforna. Vilken tid? MEn jag skulle sett fram emot att få se dig i Debatt!!!!

 • Pingback: dag 1 « the ‘t’ in wicked()

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Brit Stakston bloggar på IDG:s Loggenbloggen()

 • Pingback: Loggenbloggen » Blog Archive » Tidig tisdagsmorgon()

 • Kristina af Knusselbo

  Shit. Just 7.43 var naturligtvis inte med på SVT Play. Finns det någonstans man kan se klippet??

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Förstämning råder..

 • Magnus Jakobsson

  Mycket bra skrivet. Äntligen någon som är initierad på riktigt. Jag är ”lite” trött på att läsa samma försvarstal skrivet av samma tonåring ur MAD Magazine-81 gång på gång på gång nämligen. Jag tror att man till slut kommer att falla på det enda man egentligen har gjort riktigt fel; att man varit alltför kaxiga i vetskapen kring att den verksamhet som bedrivs på Pirate Bays ”mark” är olaglig. Om man bara hade legat lågt, inte skickat stora långfinger till USA per mail osv, så hade man varit safe leif hela vägen till banken.

  Tack.

  M

 • Magnus Jakobsson

  Mycket bra skrivet. Äntligen någon som är initierad på riktigt. Jag är ”lite” trött på att läsa samma försvarstal skrivet av samma tonåring ur MAD Magazine-81 gång på gång på gång nämligen. Jag tror att man till slut kommer att falla på det enda man egentligen har gjort riktigt fel; att man varit alltför kaxiga i vetskapen kring att den verksamhet som bedrivs på Pirate Bays ”mark” är olaglig. Om man bara hade legat lågt, inte skickat stora långfinger till USA per mail osv, så hade man varit safe leif hela vägen till banken.

  Tack.

  M

 • Kristina af Knusselbo

  Shit. Just 7.43 var naturligtvis inte med på SVT Play. Finns det någonstans man kan se klippet??

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Förstämning råder..

 • ”En lag som försöker att upprätthålla en obsolet värdering urholkar inte bara skyddet av det som den vill skydda utan också själva rättsmedvetandet.”

  Amen.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Tvivlaren tackar och bockar

 • ”En lag som försöker att upprätthålla en obsolet värdering urholkar inte bara skyddet av det som den vill skydda utan också själva rättsmedvetandet.”

  Amen.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Tvivlaren tackar och bockar

 • Kristina af Knusselbo

  Korrigerar mig, jag var för tidigt ute. Nu kan man se intervjun på SVT Play!

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Förstämning råder..

 • Pingback: Digitala Affärer » Blog Archive » Fildelningen är en ödesfråga – men knappast Pirate Bay-målet()

 • Kristina af Knusselbo

  Korrigerar mig, jag var för tidigt ute. Nu kan man se intervjun på SVT Play!

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Förstämning råder..

 • Pingback: Deepedition » SVT, Saltå, SJ()

 • Pingback: Läsvärt om rättegången mot The Pirate Bay | Webmastern.se()

 • kalzonenu

  1 hahaha ämnet är roligt men svaren är kassa…. för de första piratebay delar inte ut ett skit , dom gör samma sak som google fast med ”torrens” i andra ord de är en sökmotor för torrents , är sökmotorer olagliga elr ? själv söker jag upp allt jag laddar hem via google ska ni inte stämma döda plåga google med elr ?
  2 för ett antal år sen var de ett helt gäng europeiska undersökningar som bevisade att folk som fildelar köpte lika mycket musik efter att dom börjat fildela som innan dom började fildela (tyvär uppmärksammas inte såna här undersökningar i media pga att skivbolagen inte sponsrar det med pengar då de visar att dom ljuger och är dumma i huvet ) enda skillnaden var att dom nu lyssnade på mera musik så argumentet med att ”finns inte fildeling köper alla skiten” försvinner direkt det är en myt påhittad av skivbolagen en annnan intressant sak att samma undersökningar visade att folk som fildelade gick på mycket mycket mer konserter och festivaler än vad dom gjorde innan. Alla som inte är idioter tex ”Jan guillou” vet att det är på konserter och merchandises artister tjänar pengar på med andra ord tjänade dom mer pengar på folket som fildelade än på dom som köpte den. för övrigt för dom som inte visste de så på en skiva för 199 KR så får artisten ungefär en 5 kr – 10 kr och resten går till skivbolagen (också därför dom lipar som fan.)
  3 fildelning är EXTREMT STOR GRATIS REKLAM FÖR ARTISTERNA GRYMT MKT BÄTTRE REKLAM ÄN NÅGON TV REKLAM! se bara band som tex ”dead by april” ”inflames” ”nomy” ”yellowcard” ”goldfinger”
  4 sen att film branshen förlorar pengar på fildelning har dom ju bara sig själva att skylla imo då dom sätter ”VÄRLDS PREMIÄR 14 februari” och film jeweln redan gått i ryssland mexico usa för 4 månader sen har dom ”VÄRLDSPREMIÄR” så SKA DE FÖR HELVETE vara världpremiär! annars får dom fan skylla sig själva helt löjligt att privat personer översätter filmerna snabbare (ofta bättre) gratis än dom som får betalt för det!
  5 största förlorarna överlägset är porr industrin varför uppmärksammar ni inte det (ASHÅL POLITIKER!) är de för ofint elr ?
  6 data branshen har sina förlorare och vinnar dom kan knappast klaga se bara på tex WOW (world of warcraft) det drar in 245 – 299 kr varrannan månad från 11 miljoner!!!! användare de betyder att dom tjänar 3289000000 kr varrannan månad fan så mkt mer omoraliskt!
  7 extremt löjligt att politiker och domstolar med folk som inte vet ett skit elr mestadels inte vet ett skit får kommentera (den bästa på att kommentera är ju ovannämda janne balle (aka jan guillou) som inte har en aning om vad han talar om bäst var diskussionen på aftonbladet med hans argument till typ 20 olika frågor som han inte kunde besvara på nått bättre sätt pga han vet inte ett skit var ” jag har jobbat med journalistik i 20 år ” (helvete tror du de gör dig till allvetande gud elr ? lawl ) politkerna kunde lika gärna köra ole dole doff för å komma fram till beslut angående dessa frågor för dom vet inte vad dom snackar om :P .
  Matti

 • kalzonenu

  1 hahaha ämnet är roligt men svaren är kassa…. för de första piratebay delar inte ut ett skit , dom gör samma sak som google fast med ”torrens” i andra ord de är en sökmotor för torrents , är sökmotorer olagliga elr ? själv söker jag upp allt jag laddar hem via google ska ni inte stämma döda plåga google med elr ?
  2 för ett antal år sen var de ett helt gäng europeiska undersökningar som bevisade att folk som fildelar köpte lika mycket musik efter att dom börjat fildela som innan dom började fildela (tyvär uppmärksammas inte såna här undersökningar i media pga att skivbolagen inte sponsrar det med pengar då de visar att dom ljuger och är dumma i huvet ) enda skillnaden var att dom nu lyssnade på mera musik så argumentet med att ”finns inte fildeling köper alla skiten” försvinner direkt det är en myt påhittad av skivbolagen en annnan intressant sak att samma undersökningar visade att folk som fildelade gick på mycket mycket mer konserter och festivaler än vad dom gjorde innan. Alla som inte är idioter tex ”Jan guillou” vet att det är på konserter och merchandises artister tjänar pengar på med andra ord tjänade dom mer pengar på folket som fildelade än på dom som köpte den. för övrigt för dom som inte visste de så på en skiva för 199 KR så får artisten ungefär en 5 kr – 10 kr och resten går till skivbolagen (också därför dom lipar som fan.)
  3 fildelning är EXTREMT STOR GRATIS REKLAM FÖR ARTISTERNA GRYMT MKT BÄTTRE REKLAM ÄN NÅGON TV REKLAM! se bara band som tex ”dead by april” ”inflames” ”nomy” ”yellowcard” ”goldfinger”
  4 sen att film branshen förlorar pengar på fildelning har dom ju bara sig själva att skylla imo då dom sätter ”VÄRLDS PREMIÄR 14 februari” och film jeweln redan gått i ryssland mexico usa för 4 månader sen har dom ”VÄRLDSPREMIÄR” så SKA DE FÖR HELVETE vara världpremiär! annars får dom fan skylla sig själva helt löjligt att privat personer översätter filmerna snabbare (ofta bättre) gratis än dom som får betalt för det!
  5 största förlorarna överlägset är porr industrin varför uppmärksammar ni inte det (ASHÅL POLITIKER!) är de för ofint elr ?
  6 data branshen har sina förlorare och vinnar dom kan knappast klaga se bara på tex WOW (world of warcraft) det drar in 245 – 299 kr varrannan månad från 11 miljoner!!!! användare de betyder att dom tjänar 3289000000 kr varrannan månad fan så mkt mer omoraliskt!
  7 extremt löjligt att politiker och domstolar med folk som inte vet ett skit elr mestadels inte vet ett skit får kommentera (den bästa på att kommentera är ju ovannämda janne balle (aka jan guillou) som inte har en aning om vad han talar om bäst var diskussionen på aftonbladet med hans argument till typ 20 olika frågor som han inte kunde besvara på nått bättre sätt pga han vet inte ett skit var ” jag har jobbat med journalistik i 20 år ” (helvete tror du de gör dig till allvetande gud elr ? lawl ) politkerna kunde lika gärna köra ole dole doff för å komma fram till beslut angående dessa frågor för dom vet inte vad dom snackar om :P .
  Matti

 • @Matti: en stilla fråga – vem är det du försöker att övertyga? Varför skyfflar du in ett antal saker som jag skrivit om för länge sedan? Varför försöker du evangelisera för den som redan är frälst? Jag vet inte vilka synapser du bränt men om du fick texten du kommenterat till att vara ett försvar för IFPI eller Anti-piratbyrån eller något så bör du nog gå och få hjälp. Annars kan du ju läsa vidare i mina inlägg om upphovsrätt, TPB eller IPred och sen komma tillbaka och berätta vilka av dina punkter som jag inte redan behandlat…

 • @Matti: en stilla fråga – vem är det du försöker att övertyga? Varför skyfflar du in ett antal saker som jag skrivit om för länge sedan? Varför försöker du evangelisera för den som redan är frälst? Jag vet inte vilka synapser du bränt men om du fick texten du kommenterat till att vara ett försvar för IFPI eller Anti-piratbyrån eller något så bör du nog gå och få hjälp. Annars kan du ju läsa vidare i mina inlägg om upphovsrätt, TPB eller IPred och sen komma tillbaka och berätta vilka av dina punkter som jag inte redan behandlat…

 • Pingback: Medhjälp till upphovsrättsintrång | Blogg on!()

 • Pingback: Medhjälp till upphovsrättsintrång « Blogg on!()

 • Pingback: Medhjälp till upphovsrättsintrång | Blogg on!()

 • Hans Odis

  The Pirate Bay har medverkat till att upphovsrättsligt skyddat material har fått ökad spridning. MEN DET ÄR INGET LAGBROTT !!!

  I vart fall inte såsom lagen är skriven idag. Så TPB måste helt enkelt bli frikända!

  Men de blir ändå fällda i tingsrätten pga av mediatrycket men främst av politiska skäl. Sverige ska vara värd för EU från 1 juli tills året ut och har inte råd att slösa energi på att behöva bemöta upprepade förfrågningar och ständigt förklara varför TPB inte blev fällda – i andra länder kan politiker ingripa i domstolars avgörande på ett annat sätt än i Sverige. Tingsrätten kommer att ange som grund för en fällande dom att de tjänade pengar på det (vilket de i och för sig gjorde men endast gjorde genom att sälja reklam på TPB-sajten).

  Domen kommer självfallet att överklagas (och då är Sverige inte längre EU-värd). TPB blir därefter friade i Hovrätten eller möjligen först i Högsta Domstolen eftersom det kan komma att krävas ett s.k. FÖRHANDSBESKED från EU-domstolen.

  Hans

 • Hans Odis

  The Pirate Bay har medverkat till att upphovsrättsligt skyddat material har fått ökad spridning. MEN DET ÄR INGET LAGBROTT !!!

  I vart fall inte såsom lagen är skriven idag. Så TPB måste helt enkelt bli frikända!

  Men de blir ändå fällda i tingsrätten pga av mediatrycket men främst av politiska skäl. Sverige ska vara värd för EU från 1 juli tills året ut och har inte råd att slösa energi på att behöva bemöta upprepade förfrågningar och ständigt förklara varför TPB inte blev fällda – i andra länder kan politiker ingripa i domstolars avgörande på ett annat sätt än i Sverige. Tingsrätten kommer att ange som grund för en fällande dom att de tjänade pengar på det (vilket de i och för sig gjorde men endast gjorde genom att sälja reklam på TPB-sajten).

  Domen kommer självfallet att överklagas (och då är Sverige inte längre EU-värd). TPB blir därefter friade i Hovrätten eller möjligen först i Högsta Domstolen eftersom det kan komma att krävas ett s.k. FÖRHANDSBESKED från EU-domstolen.

  Hans

 • Niclas Strand skriver pang på och lyfter de flesta av de mest relevanta frågorna kring TP

 • Niclas Strand skriver pang på och lyfter de flesta av de mest relevanta frågorna kring TP