SVT ringde. Uppdaterad.

Sitter på tåget ner mot Sthlm igen. Det har varit en smula märklig dag idag. Telefonen ringde i eftermiddags och det var SVT Debatt som frågade om jag ville vara med och debattera Engla och begravningen på torsdag. De hade läst mitt blogginlägg. Jag tackade nej.

Uppdatering: Sanslöst usel debatt. Siewert Öholm har återigen visat sin totala ignorans mot allt som motsäger hans egen subjektiva moralism. Undersökningen på SVT visade att 79 % var emot att sända begravningen, det var 4000 som svarat – Öholm menar att det nog var ”fel” personer som svarat. De många personer som ifrågasätter SVTs åsikter inifrån avfärdar han som ”kulturelitister”. När det visade sig att ingen i studion tänkte se begravningen förklarade han att de var dubbelmoraliska eftersom de läser tidningar…
Att Ranelid sedan körde något fånigt emo-kör gjorde det hela inte bättre. Ja kära nån.

Uppdatering: Äntligen någon från min gamla profession som tar bladet från munnen.

Mamman sörjer sin dotter, hon är chockad. Då måste någon annan fatta beslut åt henne. Jag har förrättat hundratals begravningar, jag vet hur viktigt det är att det blir ett tillfälle till avsked med öppet hjärta. Det har man inte om tv-kameror är där.

Och för övrigt verkar programdirektören på SVT numera också vara utbildad beteendevetare:

Enligt vår bedömning är inte mamman i chock. Även om det är familjens önskemål, så är det vi som har det hela och fulla ansvaret för sändningen

Niklas Lång, kyrkoherde i Husby, ser inga problem dock.

Naturligtvis har vi diskuterat för- och nackdelar med de anhöriga, pressekreteraren och SVT. Fördelen är att nu kan alla de som upplevt sig starkt berörda av händelsen använda begravningsgudstjänsten i sin sorgbearbetning.
– Inte ens de närmaste; släkt, vänner, skolbarn, familjer, folk i Stjärnsund får plats i kyrkan, säger kyrkoherden. Tv-sändningen blir en möjlighet för de berörda att ändå delta.

Lite märkligt ändå. Skulle man vilja sett till att alla närmaste berörda skulle få vara med skulle det vara enkelt fixat i dagens läge utan att SVT är inblandat och sänder allt till hela Sverige.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,