Varför, oh varför? Fan, vet.

En bloggutmaning från Mymlan. Jag är väl rätt sist egentligen. Men ok:

1. Hur länge har du bloggat?
Jag började reloada 1995 eller nåt. Min första blogg startade jag 2001, typ november. Sen startade Researchers första version sommaren 2002. Den blev en egen bloggdomän 2003. På Bloggi1startade jag de första stegen mot det som sedan blev deepedition men det tog några versioner av Researcher2 på Blogg.se och sen på Blogspot innan det blev en egen domän. Och innan det skrev jag en jävla massa dagböcker på Lunarstorm, Silverplanet och QS. Jag har sett en jävla massa bloggverktyg utvecklas (det är faktiskt inte så länge sedan som automatpingandet kom till – innan dess fick man trackbacka manuellt). Idag bloggar jag här, på Researcher, på Same Same but Different, på min Tumblrblogg och mikrobloggar. Jag håller på att starta en blogg för samfälligheten, jag kommer att skriva för MID. Så mikrobloggar jag. Sen använder jag bloggverktyget för att skapa en digital footprint. Som antagligen kommer att gå över i en annan domän och då ska jag hitta på något med Researchdeploy-domänerna.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv börja blogga?
Om vi säger så här: det fanns inte så jäkla många svenska bloggar när jag började. Det var väl Stattin (numera mymarkup.se), Anna feat. Mel (lycka till med livet kära vänner), Suburbia (hans arkiv går bara tillbaka till 2005 men jag är rätt säker på att han fanns från början, och var i helvete har du tagit vägen?!), Blind Höna och självklart Adland, som jag räknar som moder till Researcher. Jag är faktiskt en av pionjärerna. Så någon bild hade man inte. Snarare skapades bilderna då.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Eh… möjligen blir jag förälskad i bloggare ;) … Det är gigantiskt många bloggar som jag läst genom åren. En del är fortfarande kvar, andra har dött (några rent fysiskt).

4. Hur känner du dig inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Mina första blogginlägg finns i cyberrymdshimlen. De var på knackig engelska och bestod av diverse dåligmående. De första på Researcher var väl sådär. Men varför rota?

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Idag, i RSS-läsarens tidevarv (Åsk, kommer du ihåg den där RSS-läsaren online som du skapade?) är det nästan svårt att säga vad som är bloggar och vad som inte är det – man läser sina feeds liksom. Men jag gissar att jag har, rena bloggar, ett par hundra i min Google Reader. Vissa läser jag ofta, andra mer sporadiskt. Det är många reklambloggar, fr a plannerbloggar men ett gäng “vanity”bloggar2 också.

6. Av de bloggare du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar/t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politikbloggar?
Kanske fem-sju procent är rena “vanity”bloggar. Flest är reklambloggar och bloggar om social media, media och liknande. Sen finns det en hoper bloggar som jag taggat som “generalister”; som liksom handlar om en massa olika saker.

7. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om?
Även om vi jobbar inom samma bransch och inom samma skrå så är nog Ulrika rätt olik mig. Bison och jag är ofta dissonanta fast jag vet inte om vi egentligen är så olika. För övrigt ser jag ingen större mening i att läsa bloggar där jag inte hittar någon som helst koppling till mig själv: bloggen är ett socialt medium, och de jag vill ha relationer med ska vara någorlunda rätt kopplade i huvudet.

8. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om?
Mymlan. Det är ibland lite väl otäckt vad lika vi är (antagligen därför vi numera har Same Same But Different ihop). Josh och jag är uppenbarligen lika. Det var därför vi varit så jävla osams genom åren :). Och drf känner jag starkt släktskap med. Så självklart lord Fredruk. Och Åsk.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
De förstår det inte.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Både ja och nej. Dels blir det knivigt eftersom Researcher knappast kan sägas vara något annat än en subjektiv blogg om reklam. Och deepedition är skapad utifrån en idé om att faktiskt vara på ett lite annorlunda sätt. Men ändå personlig i vissa stunder. Men nej, de som känner mig vet att jag är både snällare och mindre “bullrig” än jag är här. Tror jag i alla fall.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vare i din blogg, eller tänjs den gränser hela tiden?
Sådär måste jag säga. Eftersom jag hållit på så länge, och när jag blev sjuk bestämde mig för att faktiskt inte mörka mitt tillstånd så har jag vant mig vid att leva rätt så öppet med hur jag mår osv. Samtidigt har jag, desto mer känd deepedition blivit, också blivit mindre personlig. Eftersom jag sett hur människor skapat sig sin framgång genom att skriva om sina barn och sina nära och kära, så har jag känt mer och mer aversion mot just det.

12. Nämn några saker som du aldrig skulle blogga om och varför?
Numera: inte personligt/privat om min familj (exklusive min knäppa morsa). Jag har också blivit mindre intresserad av trivialiteten som fenomen. Det här är inte min dagbok. Så det försöker jag ge fan i att blogga om. För övrigt känns det som om jag bloggar om allt – om det intresserar mig (eller när det gäller Researcher eller Samesame – går in under dess ämnesområde).

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse tror du?
Bra fråga. När jag började var det väldigt mycket för min egen skull. Sen började det visa sig att folk läste, och i o m att först Researcher och sedan deepedition faktiskt blev rätt så kända har det blivit mer att man tänker efter och skriver om saker som man kan tänka sig intresserar andra. Så självklart gör jag det numera. Men jag försöker inte att glömma den där första idén om varför jag startade bloggar: för min egen skull. Jag tror vi människor gör det mesta för att söka bekräftelse, dels vår egen men också andras. Det hör till att vara ett flockdjur, det är en självklar och oavvislig del av att vara en social varelse.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Ja. De gånger en blogg faktiskt är mer personligt hållen så kan man det. Delvis. För också nej; dels tror jag inte man någonsin kan lära känna en person, dels har alla människor en självcensur och en filtrering av det fula eller det konstiga. Förutom DVIJDVS då (skämt!)

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Ja. Många. Men det finns några som jag fortfarande inte träffat och vill träffa. Då fr a Åsk.

16. Tror du det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Nej. Det är fan en fullkomligt korkad fråga. Självklart kan det finnas idioter som fläker ut sig själv och andra oreflekterat, och där det sedan comes and bites them in their asses. Men då handlar det inte om bloggande utan om normal mänsklig idioti.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar. Och isåfall: Hur har du hanterat detta?
Självklart. Jag har ju dels haft mina egna troll. Och många gånger hamnar jag i kurr med andra. Sårad? Ibland. Arg? Ja. Jävligt förbannad? När någon ger sig på mina barn, eller mig som pappa. Att man sedan blir “van” och mer hårdhudad är nog sant. Jag hanterar det antingen på det gamla goda sättet: hämnd. För jag är en mycket god vän att ha men en rätt otäck fiende. Men jag har blivit bättre på att tänka några steg längre, ibland låter jag det bara vara.

18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Har nog hänt. Mest att jag efteråt kan känna att jag gått för hårt åt någon person. Men oftast så ångrar jag ingenting. Det är dels meningslöst och dels mot bloggandets idé.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Det tar tid. Å andra sidan: det är en prioriteringsfråga, ingen jävel mer än mig tvingar mig att skriva på tre bloggar. Nackdelen är också att vara så pass “känd” som jag blivit. Det kan bakbinda mig lite ibland. Sen så tar det tid. Har jag redan sagt det? Ok.

20. Tror du att du fortfarande efter två år bloggar? I såfall: Tror du att ditt bloggande förändrats då?
Självklart. Jag har bloggat så här länge så jag lär inte sluta med det. Men det kommer säkert vara mycket mer integrerat med ljud och rörlig bild. Jag tror dels hela internet kommer se väldigt annorlunda ut om två år. Och jag kommer vara annorlunda. Men jag kommer att blogga – eller skriva. Det handlar inte om något som nyss började – det är livsluft för mig.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Det kommer de. Det har de redan. Det börjar ske i Sverige. Det har redan skett i USA.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Nya kontakter. Nya insikter. Delvis ett nytt jobb. Nya affärsmöjligheter.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Nya kontakter. Nya insikter. Delvis ett nytt jobb. Nya affärsmöjligheter.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.
Är det några som inte gjort den ännu? lord Fredruk måste göra det för det kan bli riktigt roande att läsa. Åsk hatar sånt här tyvärr. Jag skulle tycka det vore kul om Björn eller Brit svarade på det. Sen tycker jag att Sandra kan svara på det. Inser att det kan bli knivigt för New Bitch On The Blog eftersom det kan innebära tja… lite knivigheter men wtf. Slutligen vore det kul att höra Ninas bloggtankar. Delvis för att hon på sin gamla blogg förklarade att jag verkade otäck :).

Uppdatering: jävla mym. Jag hade ju gjort den förut ju! :)

Uppdatering: Kontaktmannen har varit duktig, men det var fan vad det var tillrättalagda svar… *flinar* Nästan lite vaniljvarning… *asg*

Andra bloggar om: , , , , ,

  1. startades av nån snubbe som sen tröttnade, stängde ner allt utan att berätta att han tänkte göra det. Lite som hur Q valde att göra med QS []
  2. jag hatar ordet “dagboksblogg” utan väljer att använda samma term som man ’97-’99 använde om personliga hemsidor; helt enkelt såna som handlar om skribenten själv []