And the winner is… (part 3)

…bloggosfären.

Tycker att perlembre sammanfattar det mycket väl:

Vad förenar vinnarna i årets stora bloggpris? Passion för sitt ämne! En röd tråd från mode via vardagsbetraktelser till politik.

Det är kanske den viktigaste ingrediensen – och läser man igenom alla nominerade så är det just passion för sitt ämne, engagemang och vilja att dela med sig – oavsett om det handlar om Tonårsmorsans (läs segerintervju), Mymlans, Stationsvakts och MikeBikes vardagsliv, Lilla Gummornas teknikintresse och Johanna mfls bokhoreri (läs segerintervju), Olles vassa engagemang för fr a printmagasin, Fridas husmusande passion för inredning (läs segerintervjun) eller Lisa FWs matälskande, Opassande-Emmas (läs segerintervju), HAXs och Swartz politiska passion för integritet precis som Blogges engagemang och Bildts ovanliga (för en politiker) vilja att dela med sig. Eller Manolo och Hotspots modeintresse eller Hanna Fridéns och Johanna Sjödins ivriga opk-ighet.

Per Torberger frågade på Bloggy tidigare idag:

Hur kan ett företag öka sitt värde genom en bloggare? Bygger inte alla bloggar främst bloggarens varumärke?

Jag tycker helt enkelt att det är just det. Bloggen är mer personlig som kommunikationsform. Och bloggaren – även om det är ett företag – är helt enkelt en personligare bild av vad företaget vill stå för. Det är vad varumärke idag faktiskt handlar om – att låta människor personifiera ens varumärke. Det är en av de springande punkter som vi försöker föra fram under våra kurser om sociala medier och särskilt när vi kör bloggkurser och när jag kör blogg-coaching: det handlar om ambassadörer –

det är inte farligt att låta varumärket få ett par ögon, ett par öron och en mun som inte borstats i corporate-bullshit tandkräm.

Tidigare postningar i den här serien hittar du här och här.

Andra som postat om galan är bland annat Ulrika Good som indirekt bevisar att utseendet inte gör en blogg, Opassande-Emma har kommit hem, Kulturbloggen tar nog andra plats i dåliga-förlorar-racet med sin lätt negativa ton – och jag fattar inte åsikten som Jonas förde fram:

besviken över att den enda nominerade bloggen med vänsterprofil, Kulturbloggen, inte nådde ända fram i kväll

Mig veterligen var Kulturbloggen nominerad i Nöje och Kultur, och inte i politik… Skulle väl knappast säga att Johanna Sjödin är speciellt… högervriden… Och en hel del andra bloggar är väl inte politiska heller?

Aftonbladet har bilder och listor. Wadström skriver om fjäderfän.

En notering som spinns loss av en lätt debil kommentar hos Emma är att Stora Bloggpriset verkligen visar skillnaden mellan svensk bloggosfär och den globala. I den senare är det företradesvis män som bloggar och kommer fram – i Stora Bloggpriset var det två av sju priser som vanns av bloggar som skrivs av män. Men vi har modebloggarna att tacka för att bloggandet i Sverige inte fastnade hos diverse tekniknördar, sociala medie-geeks och tycka-till-skägg. Så vi må bespotta men modebloggarna har gjort svenskt bloggande rätt unikt.

Hansson jönsar på som värsta ”fel låt vann” och resten kan du följa här.

Uppdatering: Studiomannen har åsikter om själva TV-produktionen. Det ska han ha – kallas att bygga personligt varumärke :). Lotten firade sin [pip]-dag på Nalen och bloggar om det som bara Lotten kan… Josh var där och jag är avundsjuk. Bara Ben På Glenn Hysén (som typ var den enda sportblogg jag nominerade) livebloggade – eller nåt :). Troberg har livebloggat (synd att du inte kategoriserade dem …), gjorde en intervju med Opassande och uppenbarligen inmundigat en del goda drycker också :). Frida tackar och bugar och Marys Ragnar har vimmelfotat.

Uppdatering: Även om Jonas slirade lite på Twitter så gör han en intressant analys här om varför det inte är några vänsterbloggare eller s-bloggare med på listan. Samtidigt ska man väl också säga att det bland de nominerade endast finns en som är traditionellt politiskt färgad…

Uppdatering: Resumés rapportering är minst sagt internmedial. De reagerar på att två Expressenmedarbetare får pris. Dagens Media gör en mer fyllig rapport där det också påpekas att 40000 röster kommit in. Medievärlden slirar på siffrorna och menar att det är 40000 läsare som röstat. Missade uppenbarligen att man kan kunde rösta en gång per dag. Expressen är roade över att deras medarbetare få pris. Andra är Drottningssylt som tyckte ljudnivån var för hög och Karolina Lassbo som är lite lätt blaserad som gammal bloggdrottning och drar en story om hur hon lyckas göra bort Niklas Strömstedt. Lilla Gumman var där men vann ju tyvärr inte. HAX förnekar sig inte (förutom att han inte länkar):

Roligast på galan var när någon av bröderna Birro vann kategorin sport för sin fotbollsblogg – och blev intervjuad i ett något sinnesförhöjt tillstånd. Robinson-Robban gick hem med ett tiotal kvinnliga modebloggare.

Trilog skriver en invecklad text som kräver ett antal genomläsningar – ett exempel på hur bred bloggosfären faktiskt är. Svensson har minglat i bourgeisins salonger och verkade trivas. Trollhare gör en genderspaning. Jinge är sur för att man fick rösta en gång per dagen. Det han glömmer är att det ger mer push för den som faktiskt kan engagera människor snarare än att man bara lägger sin röstsedel en gång. Det kan nästan vara läge att testa det i riksdagsvalet: en röst handlar inte om ett tillfälle utan mitt engagemang i politiken. Om det vore så skulle politikerna behöva arbeta på ett helt annat sätt. Johanna är som vanligt bitsk och rolig – och en av de personer som jag verkligen skulle velat träffa.

Uppdatering: Hansson är kritisk. Det är bra. Dock är det bra att läsa på innan – allt om hur Stora Bloggpriset gått till finns på deras blogg. Och ett tips – läs på om den blogg som man väljer att dissa innan – det blir alltid bättre då…

Ps. Nominera till mitt bakvända bloggpris som går till den som nominerat och till bloggaren:  Läs mer här och här. Ds.

 • Pingback: And the winner is… (part 2) at Deepedition()

 • Studiomannen

  Du har läst många fler av de nominerade bloggarna. Du har läst många fler bloggar än jag i stort också. Litar på ditt och de andras omdöme: Nomineringarna verkar alla köpa, bortsett från en och annan magsur.

  Och har man kommit så långt som att ha blivit nominerad tycks det vara ganska ”skandalfritt” vad gäller pristagarna. Det lär väl komma fler synpunkter under morgondagen.

  Formen för galan köper jag rätt av och räknar helt kallt att den återkommer nästa år. Jag har invändningar mot sändningen i sig*, men det har ingen betydelse för utfallet.

  *Tekniskt, utseendemässigt, innehållsmässigt. Inget jag skulle vända uppochned på, men jag hade justerat en del. Det märks duktigt mycket att en del inte är TV-vana dessutom! :-)

  Studiomannen’s last blog post..Peter och det Stora Bloggpriset

 • Studiomannen

  Du har läst många fler av de nominerade bloggarna. Du har läst många fler bloggar än jag i stort också. Litar på ditt och de andras omdöme: Nomineringarna verkar alla köpa, bortsett från en och annan magsur.

  Och har man kommit så långt som att ha blivit nominerad tycks det vara ganska ”skandalfritt” vad gäller pristagarna. Det lär väl komma fler synpunkter under morgondagen.

  Formen för galan köper jag rätt av och räknar helt kallt att den återkommer nästa år. Jag har invändningar mot sändningen i sig*, men det har ingen betydelse för utfallet.

  *Tekniskt, utseendemässigt, innehållsmässigt. Inget jag skulle vända uppochned på, men jag hade justerat en del. Det märks duktigt mycket att en del inte är TV-vana dessutom! :-)

  Studiomannen’s last blog post..Peter och det Stora Bloggpriset

 • Jag skulle vilja hävda att jag är jävligt PK, fakiskt!

 • Jag skulle vilja hävda att jag är jävligt PK, fakiskt!

 • det var faktiskt inte bara jag som tyckte ljudnivån var för hög!

 • det var faktiskt inte bara jag som tyckte ljudnivån var för hög!

 • @Hanna Fridén: Okejrå :)

 • @Hanna Fridén: Okejrå :)

 • Aha, vad bra med en sammanställning av sammanställningar! (Lite meta ;-)) nu ska jag läsa hur det verkligen gick till! Invecklad text? Från Moi? Nänä, inte alls, det är en fullständigt adekvat, möjligen aningens yttepyttelite spektakulär, beskrivning av ett i den abstrakta bloggosfärens parallella värld tänkt händelseförlopp.

  thebe’s last blog post..Ikväll avgörs stora bloggpriset

 • Aha, vad bra med en sammanställning av sammanställningar! (Lite meta ;-)) nu ska jag läsa hur det verkligen gick till! Invecklad text? Från Moi? Nänä, inte alls, det är en fullständigt adekvat, möjligen aningens yttepyttelite spektakulär, beskrivning av ett i den abstrakta bloggosfärens parallella värld tänkt händelseförlopp.

  thebe’s last blog post..Ikväll avgörs stora bloggpriset

 • Pingback: Ludmillas Blogg » Allas vår Tonårsmorsa()

 • Manne

  Opassande får väl sägas vara lite vänster?

 • Manne

  Opassande får väl sägas vara lite vänster?

 • Pingback: Rätt bloggare vann priserna : Erik Laakso | På Uppstuds()

 • Pingback: Mobiliserande g?r vinnare av Stora Bloggpriset | weconverse()

 • Pingback: Deepedition » Är det rätt sängkamrater?()

 • Pingback: Politiker borde blogga mer och lyssna mindre på DN — Niclas Strandh digitalPR, creative planning och sociala mediestrategier()

 • Pingback: En gala för bloggare: Stora Bloggpriset ju | DeepeditionDeepedition()