Tälja entreprenörsguld med innovativ fällkniv

Jag skrev ju om det där jobbiga i förrgår. Så hittade jag den här artikeln ikväll och det känns väl sådär kul. Skulle man räkna på det där sättet skulle man ju behöva undersöka hjärnan eller falla ner i djup ekonomisk depression. Nägra saker som är intressanta när man driver eget och gör det på många sätt utifrån en passion snarare än ekonomisk uträkning är att en del verkar se en som en loser: man får inga jobb så man hankar sig fram. Det är ju inte riktigt sant: inte för de som jag väljer att jämföra mig med. Däremot är de flesta av oss jävligt envisa och många gånger drivs vi av en mission. Inte sällan en smula ovilliga att kompromissa. Och fr a så tycker vi det är roligt och hittar hela tiden på saker som gör det roligare: podcastar, bloggar, vloggar, egna konferenser.

Så har vi kanske ibland svårt att tacka nej. Eller faktiskt ta betalt även för såna där ”du jag undrar över en grej” så sitter man och har spenderat ett antal timmar på att beskriva, förklara, ge tips. Gratis. (Jag och Sarah skrev en text om hur vi ser på det här med gratisarbete). Det är nån sorts sammanblandning av snällhet, passion, vilja att bekräfta att man kan, evangelisationsdriv och antagligen nån sorts ”äh, orka hålla på att dividera om pengar” plus sharing is caring inprintat i hjärnan.

Självklart skulle jag vilja tjäna pengar. Mer pengar. Mycket pengar. Eller åtminstone så att man slapp noja om ekonomin. Kunde åka på semester. Slippa förklara för barnen att det är lite tajt just nu. Det är inte direkt så att jag är rädd för att jobba. Mycket. Inte så att jag inte skulle kunna välja en lite annan strategi. Men jag vill inte. För lika viktigt är att ha kontrollen över vad jag vill göra. Friheten att skapa nya möjligheter. De kanske inte betalar sig, eller som i mitt fall: jag har tenderat att se saker tidigt. Och delvis tröttnat på det när det börjat gå att tjäna pengar på det. Typ.

”De bara försvarar sig de där egenföretagarna.” Well. Det kanske vi gör. Men myten om att vi täljer guld med fällkniv är minst sagt fake news.