När klicken får ta över integriteten

En av de klickraketer som @svtnyheter blivit så bra på är idag nyheten om att en rektor på en skola höjer betyget hos en elev mot betygsättande lärares vilja. Artikeln är välskriven och fylld av indicier på att det hela handlar om en rektor som inte riktigt klarat av att stå emot pådrivande föräldrar. Mikael Jacobsson* ses som hjälte i Twitterdiskussionerna eftersom han påtalat väljer att inte vara anonym för att visa hur lite han har att skämmas för. Som grädde på moset slänger han upp att ”han nog tänker säga upp sig” vilket triggar eftersom diskussionerna om att det saknas utbildade lärare.

Nyheten lämnar en dålig smak i min mun – inte pga av det rektor och förälder (eventuellt gjort) – om det har hänt som berättas är det dåligt ledarskap och dåligt föräldraskap – utan det faktum att läraren frankt lämnar så mycket detaljer som tillsammans med lärarens namn gör det väldigt enkelt att identifiera vilken elev det handlar om.

  • Extremt enkelt att leta reda på vilken skola läraren är mattelärare på
  • Fakta runt elevens annorlunda val när det gäller att tenta av matten
  • Detaljer runt elevens mammas arbete
  • Detaljer runt samarbetet mellan den testande lärarens relation med elevens mor

Min känsla är att denna lärare helt enkelt struntar i det faktum att eleven blir lätt identiferad eftersom han anser att sin stolthet som lärare är viktigare. Collateral damage blir ett barn som blir står mellan en dålig förälder, en dålig rektor – och en minst sagt dålig lärare när det gäller att förstå hur en sån här diskussion kan komma att påverka eleven.

Det här känns mer som en konsekvens av den mycket högljudda diskussion som lärare och lärarfacken skapat runt lärarnas situation, många gånger förståelig, men som på senare tid tenderat att nonchalera det faktum att läraryrket har blivit sig själv nog istället för att primärt se sig som en viktig tjänst för barn och ungas framtid.

Min upplevelse av det här är helt enkelt att den här läraren har fått sin stolthet punkterad. Det som hänt är att föräldrarna använt sig av systemet – rättigheten till omprövning av betyg. Rektorn har gjort ett val att följa detta – kanske rektorn själv har funderingar över betygsättningen från läraren i andra fall också. Plus att vad hade hänt om rektorn vägrat förändra betyget – då hade föräldrarna gått ut och förklarat att rektorn väljer att bryta mot omprövningens tyngd.

Det är framförallt skrämmande hur oerhört dåligt genomtänkt publiceringen är från SVT Nyheter. De har inte tagit sitt ansvar som publicister i det här fallet.

  • De har inte låtit anklagade (förälder, andra läraren) komma till tals. Ensidig rapportering.
  • De har inte i mitt tycke tillräckligt mycket tagit hänsyn till den publicitetsskada som det här kan göra på eleven.

 Uppdatering: SVT undlät att låta föräldrarna komma till tals. Nu har mamman skrivit och läraren blir lite annorlunda beskriven än sin egen bild. Och SVT har gjort ett skitjobb helt enkelt. 

* Jag funderade om jag verkligen skulle skriva ut lärarens namn men valde slutligen att göra det eftersom originalartikeln har både namn och en pressbild (!) på läraren.