Ice bucket challenge roundup

Det verkar som om Icebucket challenge-frenesin börjar att avta något. Det roliga är att det verkligen blivit en folklig utmaning och att ganska många satsar på att göra något kreativt av den. En indikator på att det är en bra utmaning är att barn älskar den: dels att få chansen att hälla vatten på sina föräldrar eller vara med och göra den själva. Många barn förstår också att det handlar inte bara om att göra en kul grej utan också att det handlar om att skänka pengar.

Pengar har det kommit in. Amerikanska ALSa.org som är den organisation som mycket snurrat runt har fått in över 100 miljoner dollar. Det är oerhört mycket pengar vilket självklart gjort att en del börjat att förtala organisationen. De har dock svarat på allt detta mycket bra och förutom att själva utmaningen är fascinerande som ett sociala medie-fenomen så är deras hantering av att vara den organisation som har möjlighet att tjäna på den liksom hur de hanterar ”trollandet” mycket lärorik.

De svenska motsvarigheterna till ALSA är dels Hjärnfonden och dels Ulla Carins stiftelse. De har gått ut med ett gemensamt pressmeddelande som berättar de redan dragit in över en miljon svenska kronor. Något mindre än ALSA men så har de inte heller på samma sätt synts och hakat på det på samma sätt som ALSA. Mer pengar kommer förhoppningsvis in efterhand även i Sverige.

För ALSA och även för de svenska motsvarigheterna så vilar nu också ett ganska stort ansvar på hur de hanterar det här. Extremt viktigt att de inte råkar ut för avslöjanden att pengarna går till administration istället för forskning. Det är viktigt inte bara för det egna varumärket utan likaväl för förtroendet för välgörenhet. Ice bucket challenge skapades av sig själv – och innebär samtidigt att organisationerna hamnar i blixtljuset från såväl media som ”charity watchdogs”.

Det har varit spännande att följa, det är roligt att se sina vänner bli blöta och det har varit lärorikt för mitt jobb som sociala medie-strateg. Läs gärna min postning om hur marknadsförare kan lära sig mer av att skapa bra kampanjer från Icebucketchallenge och min postning om både min utmaning och tankarna bakom.