Reclaim your brain – tack för det Niklas Wass

Igår var jag på en sån här föreläsning som inte handlar om något annat än personlig utveckling. And there goes halva läsarskaran. I vilket fall: den som höll i den var min vän Niklas Wass som driver en pr-byrå: Brutal PR. Eller kanske ska man säga att Reclaim Your Brain handlar om kreativitet. (Och där försvann ytterligare en tredjedel). I vilket fall: det var ingen vanlig föreläsning. Eller föreställning. Vare sig inom kreativitet eller inom personlig utveckling. De förstnämnda kan bli en hög med case och ett gäng teorier som sedan blir någon sorts mer eller mindre bra slutsats av vad publiken kan göra (hm, inte helt olika mina föreläsningar) medan de sistnämnda lätt blir en smula…frireligiösa.

Niklas, som jag känt i många år (och vars fru jag känt i jävligt många år – som i dalaradion förklarade att jag var hjärtlös i den nyhetspanel vi bevistade några timmar innan föreställning :)), bygger sin föreställning, föreläsning, jävligt stora workshop, på att bygga ett enda case – eller två. Sitt eget exempel och du som publik. Ganska spännande koncept – kan lätt kantra åt det självbespeglande eller bli pannkaka. Men det som fascinerar mig (förutom att vi förutom förkärlek till att ha en viss stil, galna idéer och annat även vankar fram och tillbaka på scen när vi föreläser) är hur det format som han skapar i den här föreställningen suger in mig som publik. Det tar kanske lite längre tid än med mängder av effekter men det gör det. Jag, som då känner honom, som jobbar inom kreativ näring (fint ord), är jäkligt skeptisk till allt runt såna här ”lär vem du är” blev efter någon kvart extremt närvarande.

En del av formatet han gör är att man får en ”bok” som man sedan får interagera med. Ingen ny idé men jäkligt effektiv. Själv började jag att fylla sidorna efterhand – med infall utifrån det jag hörde, med märkliga listor som han bad oss sätta ihop. En bok som vi helt enkelt skrivit tillsammans. Så jag delar med mig av min bok.

ryb1 ryb23

 

Om ni har chansen – kolla in hans föreställning. Dock är de närmaste gigen inbokade i New York, Austin och LA iofs. Och håll koll på hans koncept Great Listening: min käre vän tar Almedalen till USA. Det är coolt som fan.

Post #093 i #blogg100