Om att välja sida och tappa sin tro – Internetworld podcast med mig

För några veckor sedan blev jag intervjuad av @linaarblad och den podcasten finns att lyssna på hos Internetworld. Det som är spännande med den här serien är att det minst lika mycket handlar om de som intervjuas (ofta personer relativt kända inom svenska internetsvängen) snarare än om det där om internet, sociala medier och sånt. Det är lite spännande och jag har fått flera positiva kommentarer.

Eftersom jag och Lina pratar om mitt gamla liv, det där med prästeriet, så får jag ofta nyfikna frågor om vad jag tror på nu. Det är en bra fråga. Särskilt då jag nästan får brottas med den frågan själv. För i grunden så tror jag inte på något. Jag tror varken på Gud eller jag tror inte på att Gud inte finns. Men till skillnad mot en agnostiker som på något sätt tar en aktiv ställning till att inte veta så är det för mig relativt ointressant.

Jag har skrivit om det förut och upprört många då jag utifrån en operationell och beteendevetenskaplig definition av religiositet menar att försanthållanden som inte är verifierbara är religiösa. Men låt oss lämna den debatten.

Dock viktigt att påpeka: jag blir varken provocerad av någon som tror på Gud eller någon som aktivt förklarar att man inte tror på Gud. Som teolog upplever jag båda sidor som många gånger ute och hojar när det ska diskuteras gudsexistens. Jag respekterar varje individs rätt att ha ett försanthållande – jag tror att människan i grunden behöver en sorts tro. Tro kan vara till för trons egen skull på ett positivt sätt.

Den sista delen innebär ett problem: om vi ponerar att alla människor behöver ett försanthållande, en tro som man kan hänga upp världen på – hur kan jag då säga att jag inte tror på något. Det är en bra fråga. För kanske är det så att mitt försanthållande ligger just där – mitt sätt att ordna världen utanför verifierbarheten ligger i att inte veta. En delvis stoisk inriktning, eller pyrrhonism, även om jag i många frågor är mer aktiv än det – och när det gäller åsikter äger en ganska klar syn (försanthållande) på hur ett samhälle ska se ut.

Lyssna gärna på podcasten. Den är riktigt trevlig.

Post #092 i #blogg100