Apple får habegäret att gå igång

Det var länge sedan jag kände så här.

Under ett par år har Apples keynotes varit väldigt mycket ”jaha”. Men inte idag. Idag blev man sådär mör och plånboken valde att springa och gömma sig av ren och skär skräck, suckarna från korten hördes lång väg. Jag är inte alls speciellt fascinerad av Iphone 5.

Först. Det kändes som om Tim Cook hittat sin stil. Det är fortfarande en typisk Apple keynote, det är fortfarande så att Jobs ande svävar över det hela men det blir mer och mer Apple och inte Jobs som bär upp det.

Sen. Fantastiska produkter. Jag vill ha alla. 13″ Mac Powerbook med retinaskärm. Mac Mini Server med coola specs. Ja tack.

Men sen kom den: Imacen. Än en gång ett under av design. Det är än en gång en dator man inte har i ett hörn utan helst så att den syns.

Var fan är datorn liksom? Det är en sjukt tunn skärm. Ändå en dator som i sina dyrare versioner klart kan fungera som en rätt ok produktionsdator. I den finns också Fusion drive: en bit SSD och massor med HDD som smart ser till att du har tillgång till SSDns snabbhet men upp till 3 TB HDD-plats.

Generellt var det intressant att se en keynote som åtminstone jag upplevde som aggressiv. Apple har, trots sin konstanta framgång (deras aktie handlas på över 600 dollar), känts ganska lama. Men nu väljer man att slå mot såväl stationära marknaden och enligt deras statistik är de redan idag nummer ett i det segmentet i USA, som att man slår till mot mindre servermarknaden med en Mac Mini på stereoider. Och genom att släppa Ipad Mini slår man undan fötterna på företagen som sett ett hål i marknaden för Android-plattor på runt 7″.

Ipad Mini då. Ingen retinaskärm. Ganska dyr. Men för mig något jag insett jag vill ha. För Ipaden har inte riktigt blivit något som jag inte riktigt kan hitta en plats för. Den är lite för stor för att fungera riktigt bra för att läsa mycket, och jag gillar inte att skriva på den. Men jag använder den som min enda anteckningsbok tillsammans med Adobe Ideas och en penna från Kjell & Co. Men den är för stor för att bara ta med sig. Och visst – skärmen är fantastisk. Så Ipad Mini känns helt rätt. Trots att skärmen är sämre om än med samma upplösning som Ipad.

Så nu är frågan: vilken del av kroppen behöver jag sälja för att få råd med det här…