Födelsedags-LAN

 

44 timmar LAN. Sex stycken trettonåringar, fem PC och en PS3. En nybliven trettonåring. Det är vad som hänt i helgen. Antalet liter läsk som gått åt till oss sju personer som varit i vårt hus fixar jag inte ens att räkna ihop och det är gissningsvis närmare fem kilo chips som inmundigats. Fan vet hur många olika spel de hunnit spela, jag har hållit mig undan och bara sett till att de får mat och inte svettas bort i värmen av alla datorerna.

20120520-194245.jpg

LANande är uppenbart en konstform. Vi hade inga tekniska problem, allt fungerade och alla var nöjda men rätt trötta. Kylskåpet och uteplatsen är tomma. Så jag gör en liten checklista för trettonårings-LAN:

  • Sörj för god ventilation. Det är inte bara värmen som blir besvärande efter ett tag.
  • De äter chips och godis. Det där med lunch är inte så viktigt. Se till att utfordra dem med pizza, hamburgare etc så klarar de sig.
  • Se till att tekniken fungerar. De är där för att spela, inte för att dra sladdar.
  • Du får förklara lite för andra föräldrar. Typ ”nej, de sover inte speciellt mycket och det är lite själva grejen med det hela”.
  • Skicka lättväckta, TV-gillande familjemedlemmar i exil. Ställ ut kattmaten på altanen (de vågar sig inte in).
  • Fixa ett schysst eget krypin någonstans och stäng dörren. Du hör om du det är kris.
  • Sätt tidig hämtningstid. Den kommer i alla fall att skjutas ett par timmar framåt.
  • Städa tillsammans med tonåringen.

 

20120520-194305.jpg

Skämt åsido. För mig är det kul. Det är bra grabbar och datorspelande är extremt mycket bättre än vad andra saker de kan tänkas hitta på en helg i den här åldern. De hjälper varandra, spelen går ut på att lösa problem (visserligen oftast med vapen och annat men fortfarande) och samarbete. Fascinerande att lyssna på dem när de spelar League of Legends tillsammans. Och då var de plötsligt många fler kompisar eftersom de som inte var på LANet satt och spelade med dem och pratade via Skype.

20120520-194320.jpg

För mig blev det väldigt klart att vi föräldrar måste se till att skapa möjligheter för unga när i lördags kom en flash om en gängskjutning typ ett par rätt långa stenkast härifrån. Det här är något som sker på deras premisser, deras intressen. Att jag ställer upp en helg och brassar käk, dricker Dr Pepper istället för öl och skiter i att titta på TV är en billig kostnad. Maten, inköp av teknik, elen: det är en billig investering. Borlänge liksom. Och nej, det är inte på grund av några datorspel det sker.

Ps. Det var inte den billigaste helgen i mannaminne så om man vill bidra kan man ju Flattra ;) Ds.