Julbordet och Kopparhatten

Förra veckan när jag landade i Stockholm, och insåg att typ halva stan verkade käka julbord, valde jag lite roat att notera att Deepedition DigitalPR åt julbord. På McDonald’s.

Då bjöd min vän Hasse in mig att äta julbord på hans restaurang Kopparhatten i Falun – och vill man titta in och få senaste nytt så är han duktig på att använda Facebooksidan som han startade efter en session vi hade för länge sen.

Det gjorde vi idag och det var en fantastisk upplevelse eftersom Hans och hans crew (som typ består av hans fru, dotter och ett gäng personer som hängt med honom genom alla år) satsar på riktigt fint närodlad mat. Och inte det förväntade: gravad röding istället för sedvanlig lax, fantastisk strutskorv från Sahlins Struts, Murboannas ost, Wallakyckling för att bara ta några. Det var fantastiskt god strutspaté, hjorthjärta, syltade trattkantareller, underbart fint varmt: hemgjorda köttbullar, speciell prinskorv och finstämd rödkål, och just de olika sallader på gulbetor, fänkål och allt du kan tänka dig är hans signum och självklart diverse crossover-tillbehör: såser är inte några normala såser utan alltid med ett uns av kreativitet. Lingonpeston är dagens bästa exempelvis. Så avsluta med ett superbt efterrättsbord så klart. I could kill for that Rocky Road.

Perfekt julbord för den som inte är traditionalist och eftersom mina barn alltid varit nyfikna och gillar mat med vuxna smaker så är det perfekt. De fann bland annat Moramusten och älskade revbenen, gravat, kallskuret och allt tänkbart. Sen är det en skön stämning. Hans går runt och snackar med folk, det är en källare och de lyckas få det riktigt mysigt därnere – ingen stress, inte långa köer utan alla tar i sin egen takt.

Att sedan ta en promenad i Falun, som ser så väldigt pittoresk ut en gnistrande vintersöndagkväll är riktigt läckert.

Uppdatering: Dottern har skrivit om det också.