21 november tio år senare

Jag har både varit nere i det djupaste hål en människa kan falla i. Och förlorat inte bara det jag levt för under så många år utan också tron, handikappats i saker jag älskat. Det har varit en lång resa. En svår resa och en spännande resa. Jag har lärt mig mycket om mig själv och om livet. Jag har gjort massor av misstag, gjort människor glada men också besvikna, fått lov att lära att känna mig som den jag faktiskt är – på gott och på ont. Det har gått tio år sedan den dagen när jag slutade att trampa vatten, när jag inte längre orkade försöka springa rakt igenom väggen av trötthet, frustration, utmattning och tio år sedan jag totalt tog slut på alla depåer av serotonin, noradrenalin och vilja. 

Dags för ännu en årspostning. Medan födelsedagar, vigseldatum och nyårsaftnar är viktiga dagar för många så är den 21a november 2001 den viktigaste dagen för mig. Ett djupt hack i tiden. En dag som påverkat och påverkar resten av mitt liv.

Människor har kommit och gått i livet. Förändringarna har varit stora bara på de här åren. Samtidigt är så många kvar som fanns under ”de mörka åren” – personer som under några år knöt band som inte bryts, personer som jag på många sätt vet att de alltid kommer finnas.

Den 21 november för tio år sedan:

21november2001-knocked down (2001-11-21 00:18)

Så kom man till vägs ände. Sjukskriven på grund av utmattningssymptom. Rätt skum känsla. Jag har aldrig varit sjukskriven. Jag vet inte ens hur man gör när man är det.

För tio år sedan fick jag totalt stänga ner och allt jag levt för i så många år blev bara damm. Sluta jobba som präst, sjukskriva mig och totalt ta bort allt jag tills dess levt, andats och varit. Åren gick och jag började att återvända men i en helt annan bransch. Samtidigt förlorade jag den tro som burit mig och som jag levt för i mitt ämbete. Till slut avsade jag mig ämbetet också.

Men jag har varit med om en sån fantastisk tid också. Lära mig massor av nya saker, vara med när planning blir ett begrepp i svensk reklam, se hur sociala medier går från ingenting till något som hälften av svenska befolkningen faktiskt använder.

Jag lämnade något stort men vann något lika stort. Det har tagit oerhört mycket kraft och tid att ”börja om” men det har varit värt det. Och för ett par dagar sedan fick jag ett bevis på att jag faktiskt nått en bit på tio år: att bli utsedd till Sveriges näst mest inflytelserika pr-konsult i digitala medier. För de flesta en liten grej – för mig ett bevis på att jag inte bara lyckats med det jag trott på när det gäller sociala medier utan också att det faktiskt går att komma tillbaka efter det som tog sin början en måndag i november 2001.