Varför heter det ficktjuv?

Vi satt och läste nån reseguide inför Londonresan och enligt den är det mycket ”ficktjuvar” på Portabello Road. I min vanliga torra göteborgshumor förklarade jag för Solstickan att de snor fickor som fan där. Och rent ärligt kan man fundera över ordet ficktjuv – eller som det heter ”fickstöld”. Varför heter det just det? Vi säger ju inte ”hustjuv” om en som gör inbrott och snor familjesilvret, och en biltjuv snor liksom hela bilen – inte innehållet. I sportens värld är det ju i och för sig inte så att en ”måltjuv” pinnar iväg med själva målet men den snor åt sig bollen och gör mål. Sen kan man fundera över vad en ”tidstjuv” (läs Farmville…) egentligen stjäl.
Det är helt enkelt inte riktigt logiskt.
Sen kan man undra varför jag ens funderar på det – men eftersom min kropp börjar att invaderas av en förkylning så är huvudet en smula dimmigt…