#fail i Nobels Fredspris

Jösses.

Och snacka om att Nobels Fredspris nu fullkomligt korrumperat sig och tappat värde. Oavsett vad man gillar Obama – att ge fredspriset till USAs sittande president måste helt klart klassas som totalt sammanbrott av logiken. Den person som sitter med koderna till världens undergång, en person som måste ta beslut om krig, som måste styra ett land som i sig styr resten av världen genom sina ekonomiska val, som kommer att behöva sätta upp fler strafftullar, omskapa ekonomin på grund av gigantiska underskott och på så sätt skuldsätta resten av världen – nej, något fredsduva är inte Obama hur mycket han vill.

Det är ett slag i ansiktet på resten av världen och kommer tyvärr inte att leda till mer fred – snarare upptrappning från de kretsar som hatar USA.

För oavsett vad man gärna vill tro i sina blå dunster hos Nobelstiftelsen – fredspriset är ett politiskt pris. Det kräver inte bara att man har skallen uppe bland molnen utan fingertoppskänsla och någon sorts konsekvensanalys. Det är realpolitik och strategisk politik på samma gång. Obama är idag inte Barack Obama utan USAs president. Det är hans viktigaste identitet. Alltså ger man fredspriset till USAs president.

Fullkomligt galet. Jag säger bara det – håll norrmännen utanför EU!

Reblog this post [with Zemanta]