Kollektiv bestraffning från TPB

Jag gillar TPB. Jag gillar liberalism. Men det senaste utspelet tycker jag personligen faktiskt är barnsligt. The Pirate Bay har valt att stänga av all kommunikation med media efter att Josefsson och Debattredaktionen misslyckats med att göra ett värdigt debattprogram runt FUP:en som legat som en torrent via TPB:

“This is not a message of war. This is a message of future.”

Ett i mitt tycke extremt dåligt val.

Att dra alla media över samma kam, att stänga av alla journalisters möjlighet att komma i kontakt med organisationen är helt enkelt ren och skär kollektiv bestraffning på grund av att vissa journalister (läs Janne Josefsson) och vissa medier (fr a TV4) inte har tillräckligt med grått innanför pannbenet (för att inte tala om författaren Ramona Franssons utspel i Debatt och på nätet: där är det inte skottat ända fram) att faktiskt sansa sig och göra sitt jobb rätt – att lägga fram fakta över hur TPB fungerar och därmed undvika att säga att de publicerat Arbogafallets FUP liksom att faktiskt ringa åklagaren i fallet och fråga varför hon inte valde att hemligstämpla hela eller delar av förundersökningen (tyvärr verkar ju [edit: länk borttagen då En Liten Tant blev sur över att jag tolkade ett av hennes inlägg som att hon inte ville förstå – vill hon inte ha trafik så inte mig emot] vissa bloggare inte ens vilja förstå eller lyssna).

Att vissa personer inom de traditionella medierna gör fel (PKs ordförande är någorlunda sansad även om valet av ordet “kallsinnigt” är rätt missledande) innebär inte att TPB ska göra lika fel (- och oavsett om man spammats med otrevliga mail om att ta bort torrenten så har man ansvar som moderator i en så pass högintressant del av nätet som TPB är) och fr a inte göra en sån flagrant generalism i sann kollektiv anda.

För frågan blir – eftersom bloggpostningen är minst sagt generaliserande: vilka är då de traditionella media som nu ska bojkottas?

Tänker TPB inte tala med Martin Jönsson som är gammelmedia men försvarar såväl nya medier som i det här fallet rätten? Eller Anders Mildner? Bara för att Yrsa Stenius är en riktig bleksiktig idiot mot makten och de gamla traditionella medierna så betyder det ju inte att alla är det. Exempelvis ger sig redaktionen av Fokus på Yrsa Stenius i sin bloggpostning. Men de ska TPB inte prata med längre? Vilka av oss bloggare anses så pass “nya” att vi inte råkar ut för den nya strategin från TPB?

Att det finns vissa inom media som av någon anledning verkar anse att alla utom de själva ska ha högre moralisk standard (tyvärr gör Sydsvenskans nya chefredaktör ett riktigt klavertramp) handlar inte om att alla gör det. TPBs känsla av att alla medier är jävliga må vara förståelig men det innebär att personer som inte känner till hela historien kan få känslan av att TPB inte har rent mjöl i påsen eller faktiskt så uppträder TPB här som en sekt.

Dumt. Mycket dumt.

Det kommer också att innebära att Pontén och Antipirrarna får helt fritt spelrum. Det kommer innebära att det blir än mer intressant för Beatrice Ask att, i samma anda som med FRA-lagen, se till att domstolarna blir än mer slutna – vilket innebär att eventuella felaktigheter blir svårare att hitta, det innebär att demokratin helt enkelt blir mindre och friheten likaså.

Sen kan man självklart diskutera vem som egentligen har ansvar för att det gamla och det nya (eller analoga och digitala värderingsdrivna medier) ska kunna samexistera. Tyvärr anser uppenbarligen ömfotade journalister att det hela tiden är de nya medierna som ska underordna sig. Det är inte bara ignorant utan handlar om att man gräver sin egen grav på lång sikt. Men låt dem då göra det. Än så länge behöver de nya medierna och de gamla medierna varandra. De sistnämnda sparkar och slår för att slippa inse att de inte längre har monopol och tolkningsföreträde för skeenden i verkligheten.

I grunden innebär alltså TPBs kollektiva bestraffning av “traditionella medier”

  • att man frångår normala frihetliga värderingar där varje individ ska dömas på sina egna premisser
  • liksom att man helt utan konsekvensanalys väljer att skapa en klyfta mellan sig själva och medierna.

Det är synd, det är strategiskt dumt och faktiskt lite barnsligt. Jag hoppas att TPB väljer att säga “vi blev jävligt pissed men självklart kommer vi att prata med journalister som vi anser vara sjysta1”. Och göra ilskan till något positivt. TPB och Piratpartiet har en viktig del i hur framtidens kultur och demokrati kan komma att se ut: att sluta prata med en stor grupp personer omintetgör den möjligheten.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reblog this post [with Zemanta]
  1. ok jag ger mig []