Ingen fluga för en sommar

Jag har skrivit en krönika för SVT Opinion. Läs den där. Jag är först ut. Det var lite roande att se det gäng som för övrigt ska vara med:

Bland skribenterna finns bloggprofilen Niclas Strandh (deeped), etikforskaren Ann Heberlein, poeten Marcus Birro och genusvetaren Tiina Rosenberg.

Birro har jag skrivit mycket om. Han gillar mig inte. Tiina Rosenberg har funnits med ett par gånger. Ann Heberlein har jag hissat.

Det är också en märklig känsla som gammal1 bloggare – att faktiskt skriva en text som man får ”vänta på”. Dealen var en pengadeal (inkomst in i företaget – jag får inga pengar i mina fickor heller…) och då håller man käft.

Det kändes också lite som förut. Man skrev en krönika på sin gigantiska IBM-skrivmaskin från 1970. Lämnade in den till tidningen. Sen tog det några dagar så publicerades den. Man själv hade fått rejäl distans till den – och kunde knappast disputera med reaktionerna som kom på samma sätt som idag när det är ett klick från att publicera.

Men nu är den där. Man får tycka vad man vill om den. Jag är faktiskt rätt nöjd med slutet:

Det vi ser är inte en fluga, eller en oordning som måste – eller kan – kväsas. Det är den nya tiden.
En uppdatering av alla tidigare spelregler. Att som individ snabbt kunna agera på strömningar och värderingar i samhället. Snabbt genom digitala kanaler som styrs av ingen.
Idag är en tid där det är individerna som talar – och makten som måste lyssna.
Politiker, chefer, marknadsförare, PR-konsulter, journalister.

Lyssnar ni?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

  1. Jag har reloadat mer eller mindre sedan 1996, bloggat sen 2001 []