Relevant statistik

I princip alla tidningar slog på stora trumman runt att barn i Sverige skulle bekymra sig över att föräldrarna sitter vid datorn – och särskilt att de porrsurfar. Jag blev själv rätt skeptisk till det hela. Skrev som en not till länken som jag sparade i Google Shared:

Och? Jag förstår inte var nyheten är. Vad vill BRIS med det här – det hela blir ett meningslöst slag i luften.

Fr a var det den lilla passusen i DNs re-write som gjorde mig fundersam:

Förra året fick Bris över hundra mejl och telefonsamtal från barn som mådde dåligt på grund av föräldrarnas nätvanor.

Hundra? Om det är den största frågan och det skulle vara en stor mängd för BRIS så är väl frågan snarare om BRIS har något existensberättigande. Blogge var riktigt rationell när han förklarade att BRIS ska ge fan i att vara moralister. Självklart går en del på det här:

Så klart. Hur korkade är föräldrarna?

Själv skulle man nog fråga: hur korkad är Reclaimthekids-bloggaren? För Dollar-Svensson (han är inte Zaramis-Svensson alltså) har hittat bloggen NonTelly som orkat läsa rapporten medan vi andra koncentrerat oss på galna estniska kommunister och blogghatare. Och där visar det sig att det hela inte bara är ett misstag utan att BRIS gjort en PR-kupp: det som är det minsta problemet – men som är mest aktuellt har man valt att slå på stora trumman med. Det är endast 5,5 % av BRIS-kontakterna som uppgett föräldrarnas IT-användning som ett problem.

Slutsatsen är alltså att BRIS är mer kåta på mediauppmärksamhet än att säga sanningen. De försöker inte få ut sanningen att fortfarande är det kamratskap och kärlek respektive det egna IT-användandet (typ nätmobbing mm) som är ett problem. Utan i en sorts nymoralistisk frälsning så surfar (pun intended) på hela nätpedofilvågen med vaga uttalanden som såväl bloggar som medierna köper. Som Alltid Varför påpekar:

Rapporten i stort är alarmistisk (vilket lätt blir fallet när man bara hanterar bekymmer i sin verksamhet) och oförstående till hela internetfenomenet, vilket naturligtvis perfekt passar målgruppen: alarmistiska och oförstående föräldrar och tidningar.

Vem fan ska man lita på?

Uppdatering: Mymlan har skrivit och hennes slutsats är också bra: Det är inte Internet som är boven.

Andra bloggar om: , , , , , ,