FRA och efterdyningarna

Debatten verkar lägga sig. Men fortfarande är vi många som inte kan glömma och fortsätter att tänka, diskutera och fundera. Själv har jag lite snabbt satt upp en wiki1 där man skulle kunna samla länkar mm till exempel på hur man kan genom civil olydnad störa FRA:s arbete, eller se vad det hela kommer att få för effekter.

En av effekterna är att det av Alliansen så omhuldade personvalssystemet gått i konkurs. Lena Mellin är riktigt bra när hon analyserar hur partierna inte gjort en konsekvensanalys när man både försöker driva personvalskonceptet men samtidigt – när det väl blir praktiskt politik inte anser att personerna som blivit personligt valda ska göra som sina väljare vill utan som partiet. Lätt air av kinesisk kommunism:

Årets viktigaste debatt handlade därför om självständighet. Väljarna förutsätter att deras politiker står upp för det de tror på. Partierna gillar det i teorin men hatar det i praktiken. I skärningspunkten mellan partipiska och självständighet slår det gnistor, uppstår tumult.
Därför var FRA-debatten viktig. Den gjorde mycket klart för väljarna att civilkurage inte alltid betalar sig i politiken. I skarp kontrast till vad de flesta hävdar.

Centerpartiet, som jag själv tidigare började gilla genom möten med en del företrädare, väljer dock en klassisk propagandastil – där de försöker få sitt svek att stå i en “vi gjorde det bättre”-dager. Trist att se: trodde att det partiet börjat förstå det här med transparens och individens rätt till egen åsikt även som politiker. Staffan Danielssons ord är ett hån i ljuset av de våldsamma partipiskor som ven under veckan:

De senaste dagarna har vi i Centerpartiet och med våra allianskamrater haft en intensiv och levande diskussion kring de starka önskemålen från enskilda riksdagsledamöter att tillfoga ytterligare förstärkningar för den personliga integriteten

Det visar sig också att Centerpartiets kommunikationschef försöker att ge sig på kritiska bloggare. Fy fan för Lena Forsman2. Ta striden i bloggosfären istället för att försöka göra en Bringeus.

Det här tycker jag personligen är rätt onödigt men det är synd att ingen inser att det handlar om precis den känsla som vi alla börjar känna när det gäller FRA: att inget längre är hemligt. Jag som person kan inte längre bestämma mig för att berätta om mina tankar – hur svarta de än kan vara: för då kan det fiskas upp av dessa.

Andra som börjar diskutera hur man ska kunna avsätta riksdagsmän under perioden är Svensson. Intressanta tankar. Och världen vet om det: Slashdot vet – då vet alla.

Jag tror att det hela kommer att fortsätta. Vad politikerna inte insett är att vi har en bloggosfär i Sverige som är lik den i USA: ett antal politiskt intresserade och kunniga bloggare som hela tiden kommer att vara efter dem. Om jag vore Adolf Reinfeldt och Göring Tolgfors, liksom diverse socialfascistokrater så skulle jag inte längre sova lugnt.

Fler som skrivit om efterbörden: Louise P, som vanligt med knivskarp stringens:

Bloggarna stoppade inte FRA-lagen. Ett massivt uppbåd stoppade inte FRA-lagen. Och allra minst skötte media sig. Det här monstret borde aldrig ha konstruerats och tagits upp igen. Det spelar ingen större roll att Bodström var den ursprunglige arkitekten, och jag vet inte varför Federley återkommer till denna typ av fakta. Problemet är ju att påstådda liberala frihetsvänner godkänner den trots allt.

Uppdatering: Efter en fotbollsmatch på ön (Strömskär vann mot Tidö-Lindö på straffar och sen började det att regna) så återupptar jag jobb och läsning. Det är många som är besvikna efter den kraftansamling som gjordes. Men samtidigt kan man inte vinna alla matcher – i det här fallet (precis som med matchen) så förlorade den goda sidan på straffar. Problemet var ju att våra målvakter mer eller mindre blivit borttagna, straffläggarna satta på undantag osv men trots det – det blir fler matcher.
Och matchen fortsätter – Josh utreder det här med kryss och strykningar.

Uppdatering: Nämen! Hur kan det komma sig att amerikanska senaten tar en liknande lag som FRA-lagen så här synkroniserat med Sverige? Och att Adolf Reinfeldt och Herman Bush inte skulle pratat med varandra och piska igenom sina fascistoida lagar har ju säkert inte med varandra att göra… Jag mår illa. Sverige är inte neutralt. Och Alliansen säger mer om att vi inte är “alliansfritt” ens i detta.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

  1. tyckte det passade bra att använda domänen som jag köpte efter att RvdB försökte basha mig []
  2. Intressant är att Slätt är skribent för Smålandsposten – samma tidning som har FRA-kramaren []