Och så lite lokalnyheter

Utredningen om var det sammanslagna statliga verket för transporter ska ligga har blivit klar, och det var en minst sagt kall dusch för Borlänge där både Banverket och Vägverket ligger liksom både Vägtrafikinspektionen och Järnvägsinspektionen.

Utredningens experter har förordat Norrköping utifrån en mängd argument: att det är närmare till Stockholm, enklare att pendla, närmare till internationella flygplatser och bättre logistik för att utföra sina uppgifter. Argumentet suger rätt hårt och verkar mest vara inriktade på att Luftfartsverket ska slippa att flytta… Utredningen förklarar också mer eller mindre att allt ovanför Uppsala är urskogen – och därmed inte speciellt intressant att tänka in när det gäller det nya verkets arbetsuppgifter.

Men det som är intressant är de uttalanden och förklaringar som gjorts mellan lokala politiker. Moderaten Ulrik Bergman förklarar att den aggressiva interpellationsflod som socialdemokratiske riksdagsmannen (och Borlänge socialdemokraters starke man) Peter Hultqvist gjort mot infrastrukturministern ”hotar Borlänge”. Bergmans argument är att ministern ändå inte kan föregå utredningen – det skulle vara ministerstyre. Så är det ju. Problemet är att Bergmans argument är att ministern och utredningen skulle påverkas av Hultqvists frågor och välja bort Borlänge på grund av detta! Alltså ett sorts indirekt erkännande av att just ministerstyre är det som sker! Snacka om att skjuta sig själv i foten!

Men de lokala socialdemokraterna är inte sämre när det gäller att köra med argument som är genomkorkade. Lokala IF Metall har valt att peta två SSAB-anställda Sverigedemokrater från att bli skyddsombud med hänvisning till att de inte står för de värden som IF Metall står för. Sture Bergvall, ordförande i IF Metall på SSAB Tunnplåt, gör nog ett av årets mest korkade uttalanden:

Vill du vara förtroendevald måste du jobba för IF Metalls grunder. Jag menar båda två är bra personer men nu är de förtroendevalda för sverigedemokraterna. Då får de välja att driva den syn IF Metall för eller den som sverigedemokraterna har.
Han hänvisar till sverigedemokraternas partiprogram och menar att de bland annat vill förändra lagen om anställningsskydd och göra det billigare att säga upp personal.

Eh? Say what? Om Bergvall förklarat att det handlade om synen på demokrati, på invandring och mångkultur så hade det inte varit något problem men det här? Helt enkelt förklarar han att de enda som kan komma på fråga för förtroendeuppdrag inom IF Metall är personer som anser att klassisk socialdemokratisk vänsterpolitik är rätt är de enda som kan komma i fråga. Folkpartister, moderater, centerpartister och högersossar göre sig icke besvär. Endast vänsterpartister och riktigt röda sossar är välkomna: såna som inte vill se förändringar i LAS eller se modernisering av svensk arbetstagarpolitik. Snacka om att göra självmål i PR…

Det hela är i klass med kommunstyrelsens vice ordförandes uttalande om att inga frågor som behandlades i det specifika sammanträdet berörde lagboken…

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,