…det blir ännu mer surrealistiskt (jag är en…III)

Den gode Mannen – som anser att jag ska hålla käften – fortsätter ändå att skicka mail. Om någon kan få ihop hans logiska resonemang blir jag fascinerad:

Antingen har du problem med att förstå svenska eller så är det så att du innerst inne håller med mig i mina åsikter. jag uppmanade dig att inte bemöda dig att skriva tillbaka till mig om du anser att det faktiskt finns något som allmänt kan kallas frivillig prostitution.

I övrigt så var grundorsaken till min första reaktion det du skrev på gruppens ”wall”. men då jag fick del av dina påhopp på [namnet på hans fru] fanns det inte utrymme där att besvara det du skrev.

För att återgå till vad du kallar frivillig prostutition så visst karnske det kan finnas någon som utan någon som hellst dysfunktion eller trauma tidigare i livet kan ”arbeta” som prostituerad, men pågrund av min erfarenhet av tio års erfarenhet av sjukvård där jag mött mestadels kvinnor varav en stor andel av dem på ett eller annat sätt varit eller var sexuellt utnytjade eller på annat sätt utsatta för patriarkalt våld. Ett av de tydligaste budskapen jag fick av dessa kvinnor var att de som på ett eller annat sätt stod för drogliberalism eller för att legalisera prostitutionen, bar ansvaret för att de utnytjades. Vi vet dessutom att den form av åsikter du lyfter fram används och stöds av dem som bedriver iligal handel med kvinnor från fattigare länder – människosmuggling.

Jag önskar verkligen att du skulle kunna få tillfälle till att lysna till de kvinnor som verkligen är utsatta för patriarkalt våld – bl.a. prostitution – om du skulle få den möjligheten är jag tämligen säker på att du inte skulle kunna fortsätta hävda att det finns något som kallas frivillig prostitution.
Om en man har en abnorm sexualdrift och om han leverut den, får han dignosen sexmissbrukare. Det samma gäller för kvinnor men eftersom det är vi, vita medelålders män som definierar de olika sjukdomsbegreppen ser vi inte den kvinliga sexualiteten på samma sätt som vi ser på mäns sexualitet – om en kvinna har en abnorm sexualdrift ses den med andra ord inte sällan som något possitivt för mannen och deffinieras alltså inte som patologisk.

När du läst detta undanbeder jag mig vidare kommentarer, för nu årkar jag inte hålla en någorlunda artig ton längre. Jag finns till för dem som är utsatta för alla olika former av förtryck och dessvärre så så står det patriarkala våldet för merparten av våldet och dessutom är det maskulina våldet farligare oavsett om det är en kvinna eller man som är utsatt för det.

Väx upp!

Kan någon visa mig när jag har ”hoppat på” hans fru?
Jag är ju en envis jävel så självklart svarar jag:

Du missar att det fortfarande är du som började att skriva till mig. Att hålla på att tjafsa om att jag ska sluta skriva till dig då – mao: inte besvara dina konstanta påhopp – är onekligen en synnerligen intressant väg att gå.

Jag och andra som diskuterar prostitutionsfrågan gör det utifrån det faktum att frågan framförallt handlar om vilken människosyn personer som du har på de personer som de facto väljer att prostituera sig. Att man, istället för att sparka på strukturerna, sparkar på de kvinnorna.

Du vet inget om mig. Du vet inget om vad jag jobbade med som präst så du kanske ska ta och tagga ner några hekto innan du slår mig i huvudet med din kunskap och din erfarenhet (visavi vad du anklagade mig för att göra med akademiska examina – vilket visar att du helt enkelt har problem med just detta – inte att slå dina kunskaper i huvudet på folk).

Vidare gör du samma felslut som många andra – att alla som stödjer de som frivilligt väljer att prostituera sig stödjer trafficking. Inget kan vara mer fel. Däremot ifrågasätter jag dubbelmoralen i att låta sexsäljande vara legalt men köpet av sex illegalt: detta skapar incitamenten till såväl utnyttjande som för kriminalitet i spåren av att man som stat inte väljer en lagstiftning som är rak.

För övrigt har jag diskuterat frågan om skillnaden mellan att sälja sin kropp när det gäller sex och att sälja sin kropp när det gäller tungt kroppsarbete, respektive skillnaden mellan att sälja sin kropp och att sälja sin själ (ex. vis att göra saker som man inte tror på eller ställer upp moraliskt/etiskt på). Det är månne en mer teoretisk diskurs men inte desto mindre intressant utifrån människosyn och samhällsvärderingar. Själv fascineras jag i detta av många kristnas dubbla standarder i frågan.

Att diskussionen uppkom handlar om en grundfråga: vem har rätt att berätta om sina erfarenheter. De prostituerade eller som de kallar sig sexarbetare som faktiskt valt det livet själva har utsatts för censur och senast så tog det hus i helvete på grund av att Veckorevyn valde att inte skriva en artikel enligt offer-fyfy-modellen. För mig som yttrandefrihetsliberal är det en viktig fråga: alla ska ha rätt att berätta. Idag ser vi dock att sexarbetarna med Isabella Lund i spetsen inte har rätt att göra det. DN har exempelvis valt att censurera hennes Twingly-länkar, Sanofi väljer att annonsbojkotta Veckorevyn på grund av deras artikel (något som de flesta i branschen såväl från reklamsäljar till reklamköpare anser som mycket märkligt handlande) osv osv.

Problemet är helt enkelt att det finns en grundläggande konformism om vad man ska tycka i olika frågor – och just den här frågan är en av de allra starkaste där detta kommer till ytan. Fernissan av demokratiska värderingar om yttrandefrihet krackellerar när det kommer till frågan om prostitution. Då är det snarare en värderingsdiktatur som ska gälla enligt dig och andra. Det är skrämmande. Kanske mest skrämmande.

För övrigt kommer jag att fråga de personer i ”Stoppa…”-gruppen om våra diskussioner verkligen gått ut bland dem via mail eftersom jag fått indikationer på att det inte varit så. Om det är så måste jag säga att det blir intressant att diskutera saker som sanning och lögn.

Det jag tänker göra är alltså att skicka ut ett mail till de personer som jag känner i gruppen: ett antal präster och andra kyrkarbetare från min gamla roll. Och min fråga kommer vara om de här två personerna säger sanningen – om diskussionen verkligen gått ut i alla gruppmedlemmars mail. Om inte så far de, förutom med en massa ologiska påhopp, även med osanning. Och då kommer silkesvantarna att tas av.

Tidigare postningar: Jag en…I, Jag en…II

Uppdatering: Nej, jag har dels inte fått något klart besked om paret faktiskt skickat ut hela diskussionen via mail till alla. Och de är tysta båda två nu så det får väl bero. Trassel och ALCC får äta popcorn ändå helt enkelt. Det lär bli fler fighter – I’m the trollmagnet…