Vi är alla så friska så friska. Även om man är sjuk.

Trulsa skriver oerhört naket och inträngande (i hjärtat hos den som läser det) om sin sorg över att ha en kronisk sjukdom. Och Dexion skriver om depression liksom att Nian skriver om att försöka få läkare att förstå att hon faktiskt är sjuk.

Själv lever jag med en kronisk depression. Den finns där. Men hanterbar numera. Ett par dagar har den pockat på uppmärksamhet. Jag vet också att min utmattningsdepression har gett mig men för livet. Fysiska men. Jag blir bättre och bättre på att hantera stark stress igen men jag har också alltid insikten om att det aldrig kan bli som förr. Det är en sorg. Det är en lång läroprocess att acceptera det.

Och det är det här som gör mig mest förbannad på den omänsklighet och okunskap som Socialstyrelsens nya riktlinjer visar på, och den bristande respekt som personer med dåligt underbyggda argument för denna förändring har.

Jag var sjukskriven i tre år. Om jag inte varit det hade jag tagit livet av mig redan 2002.
Jag fick sköta min rehab själv. Betala min omskolning själv. För FK var inte intresserade. I deras verklighetsbild fanns inte att en präst var tvungen att lämna sitt yrke. För dem var det självklart att man skulle komma att gå tillbaka till sitt gamla jobb – som skadat en.

En stilla fråga till alla som menar att det är självklart: om ni bränt er på spisen – sätter ni handen på samma ställe igen?

Idag jobbar jag lika mycket som förut, men i en helt annat bransch och på ett sätt som passar mig mycket bättre. Med saker som jag är mycket bra på. Och jag är arbetsgivare. Och menar ändå att långa sjukskrivningar kan vara nödvändiga. Och att sjukskrivningar på grund av behov av vila, exempelvis vid kroniska sjukdomstillstånd är nödvändiga.

De nya riktlinjerna handlar helt enkelt om att omintetgöra möjligheten för såväl fysiskt som psykiskt sjuka personer att kunna vila. För är det något som behövs så är det vila. Emellanåt. Ibland längre, ibland kortare tid. Att inte förstå det handlar om att gravt frånsagt sig sin empati och sin medmänsklighet.

Det är kortsiktigt. Och kommer i slutänden bli dyrare för oss alla.

Uppdatering: Alter Ego skriver (som vanligt) bra – Regeringen är utbränd. Läs hela serien.

Andra om: , , , , , , ,