Jan Larsson anser att deprimerade kan ta livet av sig

Själv har jag alltid sagt att jag inte önskar min värsta ovän att bli utmattningsdeprimerad. Men idag känns det som om jag önskade att Socialstyrelsens projektledare för nya sjukskrivningsriktlinjer, Jan Larsson, åkte rakt in i väggen. För att förstå hur mycket skit han snackar:

Ska även de som är helt utarbetade tvingas gå till jobbet?
– Det personen ska göra är att sluta jobba så mycket. Långvarig sjukskrivning är sällan en lämplig behandling och det viktiga är att använda eventuell sjukskrivningstid till att förändra belastningen både i arbetet och på fritiden.

Att vissa jobb knappast är möjliga att göra det med verkar inte finnas i Larssons verklighetsbild. Och hans inställning till utmattningsdepressioner visar sig i hans uttalande om ”ändlösa och meningslösa sjukskrivningar”. För övrigt hänvisas till experter (som samtidigt erkänns inte ha speciellt mycket vetenskap på fötterna):

De svenskar som i dag lider av utmattningssyndrom, ofta de som har ”gått in i väggen”, är i genomsnitt sjukskrivna i 119 dagar. Socialstyrelsens experter har kommit fram till att de helst inte ska behöva någon enda sjukskrivningsdag.

Självklart. Om man är utmattad och har panikångest, känner att jobbet inte fungerar – då ska man ju gå till jobbet. Det är helt logiskt.

Min slutsats är att Jan Larsson anser det bättre att folk tar livet av sig på grund av depressioner. Eftersom det innebär besparingar för Försäkringskassan. Och de efterlevande, som kanske drabbas av depression på grund av självmordet ska inte förvänta sig några silkesvantar heller.

Genomsnittliga sjukskrivningstiden för depression är 341 dagar. Lätt depression ska ge noll dagar och måttlig depression tre månader, medan allvarlig depression kan ge ett halvårs sjukskrivning.

Jag blir förbannad.

Andra om: , , , , , , , ,