Trumslagarpojkar

Den unge begåvade @axelnilsson hade tagit en bild på sina trummor och skickade till mig och @jocke. Påpekas är väl att såväl @bisonblog som @hammarstrand och flera andra också är trummisar. Jocke svarade direkt med att visa sitt digitala kit.

Jag började att spela trummor i fjärde klass. Jag är son av en styck kompositör och musikledare respektive en fd konsertpianist och musiklärare så ptjaa… det var liksom inte så mycket att välja på. Jag började spela fiol med tidig Suzuki-metod vilket var ett helvete; ett helvete för de omkring mig och som jag nu får betala tillbaka med en dotter som spelar just… fiol. Sen spelade jag blockflöjt och hade min morsa som lärare vilket fick både henne och mig att tvivla på musik rent generellt. Så när man sedan fick välja vilket instrument man ville så förklarade jag frankt att om jag inte får spela trummor så spelar jag ingenting. Ett uttalande som var lite känsligt i den familjen.

Så trummor blev det. Jag har spelat alla slagverk som finns förutom trummor eftersom jag spelade i orkester under många år. Plus att jag spelat marschtrumma. Det var faktiskt lite kul trots att man ibland missade upptakten eftersom man slog sig själv på fingrarna istället för slog ihop stockarna.

Nu är jag ju inte längre direkt aktivt trummande. Men när jag sätter mig vid trummor – oavsett om det är ett analogt, digitalt eller Rockband så finns det där. Jag spelade i mer än tio år. Då är man trummis. Att jag sedan också har en rejäl tinnitus efter att ha spelat i diverse odämpade källarlokaler med olika konstellationer eller själv är ju också ett bevis, om än numera rätt smärtsamt, på att man är det. Hörselskydd hade jag men då hörde man ju inget liksom.

Mitt set har stått i garderoben länge och nu ska det säljas så mina bilder är mest sorgliga för en gammal trummis som en annan:

Det här är mina Gretsch från -65. Baskagge och virvel. Baskaggen lite avskavd och virveln med ny sejare annars faktiskt original alltihop.

Mina två hängpukor från -80 eller -81. Blev bara två, morsan hade inte råd med golvpuka.

Sen har jag två avsågade tube toms (don’t ask) och tre timbales som jag stämde till golvpukor. Paiste-hihat, Zildjan Heavy Ride från 80-talet (när de var som bäst) och en crash av okänt märke (och ursprung faktiskt :)). Det är liksom det. Om nån är intresserad är jag intresserad av att sälja det på grund av platsbrist – dottern vill ha en garderob.

Uppdatering: Hade tänkt att ta med den här redan i ursprungspostningen men saker kom emellan:
Det här är trumgodis.

Jag och @jocke diskuterade det här förut på Jaiku och förutom oss och numera @alexnilsson så visar det sig att @andersmi är gammal trummis liksom @johanlarsson, @bisonblog – sen dök @walternaslund upp på Facebook och påpekade att även han var en gammal skinnplågare. Nån mer?

Uppdatering: Det är ofta så att det är snubbar som lirar trummor. Men glöm inte exempelvis Sheila E. Nedan är ett helt jävla fantastiskt solo:

Tyvärr finns det inte på YouTube men jag har alltid varit kär i Martina Axén – ända sedan hon, enligt mitt tycke, vann ”Battle of the trummisar” på Z-TV och Knesset (enligt Erik Haag och nån telefonpanel vann Myror-i-brallan och polisen från Borlänge: Jonas Leksell – här finns en rolig diskussion om det).

Sen måste man plocka fram Josephine Forsman i Sahara Hotnights. Hon är nog tillsammans med Martina trumstocktillverkarnas bästa vän:

 • Pingback: Tama Starclassic | axelnilsson()

 • Haha, en crash av okänt ursprung – det känner jag igen. Det var alltid lika spännande att kolla igenom vad som återstod, alt tillkommit, efter att man varit ute på ett gig. Det var ofta bra omsättning på grejorna…

  BTW, är inte @andermi också trummis?

 • Ja! Jag är gammal trummis! Sålde ett av seten i somras, men har fortfarande ett yamahaset som står kvar på en vind i Visby.

 • Då kan vi ju jamma under politikerveckan ;)

 • haha! Låt oss sätta ihop ett band av bara trumslagare!

 • axelnilsson

  Det tycker jag!

 • Studiomannen

  (Stewart Copeland i The Police är en otroligt bra trummis. Det introt sätter du inte på första gången!)

  (John Bonham – Den störste av dem alla)

  (Steve Gadd med Paul Simon – häng med på det introt också!) :)

  (Albert Bouchard i Blue Oyster Cult. Inte bara för att han är en jävla bra trummis utan för att han sjunger också!)

  Och jag är född trummis. Har inga trummor. Min morbror är trummis. Hans första Ludwig-set med psykedeliamönster borde han ha behållt!

 • Joakim Axelsson

  Detta är min favorit när det gäller trumsolon:

  Även gruppen är min absoluta favorit. Ska se dem på Berns den 28 april.

 • Pingback: Deepedition » Säljer mitt Gretsch()