Ett historiskt ögonblick i svensk historia

I grunden är jag mest road över spektaklet och man får väl helt enkelt finna sig i att man är mitt i en historisk händelse: när hände det senast att myndigheter bad folk att stanna hemma…

Det har väl inte undgått någon att det är en smula kaotiskt för SJ och Banverket just nu? Man kan välj säga att uttrycket ”en olycka kommer sällan ensam” är sann idag – liksom att det rent logistiskt är fascinerande att se hur saker går sönder seriellt – först växlar, sen tåg och då går webbsidan ner och sedan telefonväxlarna. Det är liksom rena Ragnarök och visar hur lite snö och is kan totalt fallera ett modernt samhälle. @SJ_ab försöker att hålla jämna steg med alla oss som funderar hur fan vi ska få livet att gå ihop när pendling och tåg är en viktig del av livspusslet. Visst – man kan leva med att det blir problem med mycket snö – men för i helvete SJ och Banverket: fixa informationen! I Stockholm fallerar SL också rejält. Och räcker det inte med det så ramlar både tak och balkar ner – exempelvis över vägar.

Själv valde jag att inte ens försöka ta mig ner till Borlänge Järnvägsstation imorse när jag såg att tåget 5.51 var inställt. För jag insåg att det där med ersättningsbussar nog inte var så säkert vilket också visar sig:

Det har varit svårt att få fram bussar eftersom väglaget är så extremt dåligt. Bussbolagen vägrar köra och då har vi helt enkelt tagit beslutet att ställa in tåg utan ersättningstrafik

Idogt försökte jag sedan bokstavera mig igenom en avbokning av min avbokningsbara biljett men när jag väl lyckades få SJs talsvar att fatta vad jag sa så gick det ändå inte. När jag nu försöker att nå SJ Företag så är det antingen upptaget eller så svarar ingen.

Nu sitter jag tack och lov inte helt i sjön. Jag är hemma i Borlänge, jag kan jobba hemifrån (även om det tar en massa tid att boka om, försöka komma fram till SJ och försöka se till att jag faktiskt tar mig till Älmhult på onsdag som det är tänkt). Men det är irriterande att man inte sett till att informationen fungerar:

Förstår inte hur svårt det kan vara att åtminstone ge klara svar på ”imorgon ställer vi in de och de tågen” – istället för de här tjugo minuters-intervallerna.

Information handlar om att skapa förutsättningar för den som blir informerad – det kräver att man tänker utifrån och in, att man utgår från den som man vill prata med: inte vad som fungerar för en själv. Det är det stora misstaget som SJ och SL och alla andra just nu gör: deras information bygger på deras egna förutfattade meningar om vad det behövs för information.

Det märkliga är också att man nu väljer att gå ut med det käcka meddelandet att det här eländet kommer att hålla på till 27e mars på grund av fordonsbrist. Fattar att vintern gått hårt åt vagnsparken men då måste väl ändå SJ välja att se till att de antingen sänker priserna eller fixar fram fordon?

Uppdatering: Well – enligt Jan Forsberg, VD på SJ, ska man få tillbaka de biljetter som man inte löst ut:

Vi återinlöser alla biljetter oavsett vad man har för biljett. Den som inte kan eller vill resa vänder sig till SJ:s kundtjänst och sedan får man pengarna tillbaka.

Om man kommer fram ja. Själv har jag försökt att komma fram till SJ Företag under dagen men det har varit rätt kört. Tidigare idag har man blivit frånkopplad bara sådär. Hemsidan har gått upp och ner. Till slut lyckades jag boka tåg för imorgon.

Förutom att fråga om biljetterna ska jag fråga om de faktiskt ersätter att jag var tvungen att avboka hotell vilket kostade mig en del pengar. Men jag tänker vara snäll för det är faktiskt inte SJs personals fel1.

Och @sj_ab har på Twitter haft det svettigt: så svettigt att de till slut slog i tusentweet-taket.

Endast en person jag förut hört gjort det och det är min kollega Brit Stakston under Almedalen förra året :).

Själv ska jag imorgon trotsa det hela och först 7.52 försöka ta tåget till Stockholm. Sedan ska jag på eftermiddagen åka till Älmhult. På onsdagen ska jag försöka ta mig från Älmhult till Borlänge. Jag räknar kallt med att det kommer att gå åt helvete någonstans.

  1. När jag väl kom fram var det en jätterolig kvinna som pratade för sig själv när hon försökte att fixa mina biljetter från imorse :) []