Sossarna och Alliansen ror i samma båt. Piratpartiet paddlar bredvid.

Det är en upplysande artikel på Newsmill från Karl Sigfrid som läst hur socialdemokraternas IPred-motion i vissa fall går ännu längre än Alliansen: bland annat med utredning om förbud mot anonymiseringstjänster. Jag tycker inte att Karl har helt rätt att det ”tyst”. Saken är snarare den att den part som faktiskt kan besluta om något som får mest kritik. Det är ett större problem att Linander accepterar lagen än att sossarna gör det. Idag. Det är knappast någon som är förvånad att sossarna är minst lika ivriga att inskränka personlig integritet. Engströms visserligen piratpartistiskt färgade citat stämmer rätt bra:

Väljarnas alternativ från de gamla partierna i valet 2010 kan alltså sammanfattas så här:

 • En röst på ett parti i det rödgröna blocket: JA till Ipred och fildelarjakt
 • En röst på ett parti i det borgerliga blocket: JA till Ipred och fildelarjakt

Idag hittade jag min gamle bloggarkompis Suburbia aka Strangnet och det på Twitter (thank god för initiativet #svpt) och han menar detsamma som flera av oss andra också påpekat: att istället för att gråta ut i pressen om hur synd det är om skivbranschen, filmbranschen och om artisterna – och kalla sina konsumenter och fans för ”tjuvar”, borde man lägga krutet på att skapa nya affärsmodeller. Sannolikheten att skivförsäljningen kommer att gå upp om IPred går igenom finns inte. Det tror visserligen inte min kommentator Logik och hårda smällar alls på – men dennes exempel är lite tunna. YouTube har en helt annan bakgrund än att handla primärt om intäktsströmmar.

Helt enkelt bygger IPred på gamla strukturer. Sällan är dessa fruktsamma när ett teknikskifte sker. Alltså måste de förändras eller de som håller fast vid dem kommer att sakta dö sotdöden. Det hände med romerska riket – och det kommer att hända med den traditionella skivbranschen.

Det bästa som skrivits är den långa postningen av HAX. Läs den för att förstå mer. Och hans slutkläm är det viktiga: det som Sauk och hans hejdukar liksom skivbranschen totalt missar: det handlar om proportionalitet.

Proportionalitetsprincipen innebär att åtgärd, dom eller myndighetsbeslut inte skall gå utöver det som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

Självklart handlar allt om tolkning – men när det gäller både IPred och FRA, liksom nu snart ACTA och telekompaketet så är grundfrågan: är det proportionellt att totalt förinta personlig integritet för att skydda upphovsrätt, (kanske) hitta terrorister och på andra sätt ge stora möjligheter att avlyssna, stänga av och kontrollera sina medborgare?

Det handlar om hårdför repression av vår rätt att yttra oss, att prata med andra om vad vi vill och att göra saker som inte nödvändigtvis är olagliga men enligt en viss stats åsikt omoraliska.

Skillnaden mellan IPred och exempelvis FRA-lagen är att om den förstnämnda handlar om att försöka skydda en gammal struktur mot ett teknikskifte så är den senare tillkommen just på grund av detta teknikskifte. Eller vi kanske snarare ska prata om informationsskifte – varför inte säga skifte av sätt hur människor för samtal? Om vi gör det så kommer frågan i en annan dager eller hur? För det innebär faktiskt att de lagar som innebär en högre kontroll av trafiken på internet de facto handlar om att kontrollera människors samtal med andra människor.

Vidare: den nya FRA-lagen har skickats ut på remiss. Två dagar innan julafton. Minns att förra gången beslutet skulle tas valde regeringen att försöka klämma in det alldeles innan riksdagens sommaruppehåll. Det är inte utan att man inser att Reinfeldt och Tolgfors fortfarande kör fult spel. Igen. Tyvärr verkar hjältarna lagt sig ned också.

Så – min rubrik är en sorts travesti på ”Staten och kapitalet”. Men i en egen kanot, snabbt girande sitter Piratpartiet som de senaste dagarna försökt att hantera kritik mot sig själva. Jag tycker diskussionen i stort varit bra om man bortser från vissa klavertramp och journalistisk enögdhet. Än en gång ser man hur en ”gammelmedia”-insats inte längre står oemotsagd. Tyvärr väljer ju DN Debatt som vanligt att blunda för hela diskussionen som skett bland bloggarna men det är ingen som är förvånad över med kunskap om Mats Bergstrands aversion mot sociala medier och bloggar i synnerhet.

Jag har hela tiden framhållit att jag hoppas att Piratpartiet fortsätter att vara ett parti. Enligt mitt tycke är dock ett parti beroende av en helhetssyn. Däremot tycker jag inte att det vore ”bättre” om de andra partierna tog frågan och därmed gjorde på samma sätt som man gjort med andra sakfrågepartier. Och ett namn som faktiskt pekar ”rätt” för många människor. Det är lätt att bli sedd som elitistisk om man försöker förklara för sina potentiella väljare att ”det ni tolkar in i vårt namn stämmer inte”. För att ta ett exempel: Min morsa funderade på att kalla mig för Patrik (det är rätt många Patrikar födda slutet 60-början 70). Men det ville inte min farsa – för han var gramse med någon Patrik. Helt enkelt bar namnet negativa konnotationer för honom. Då spelar det ingen större roll om namnet betyder ”adelsman”. På samma sätt var det rätt av företaget Honda att inte försöka att spara pengar genom att lansera bilmodellen ”Fitta”.

Som varumärkesstrateg och planner – och ansvarig för ett antal re-brandingprojekt så vet jag hur viktigt namnet faktiskt är. Så PP kan vrida det så mycket de vill (ett antal försök i kommentarerna till postningen): Piratpartiet har en rejäl uppförsbacke på grund av sitt namn om man vill tas på allvar i bredare folklager. Det kräver väldigt mycket att förändra konnotationer för ett ord – i det här fallet kommer det kosta långsiktigt för Piratpartiets framgångar. Vi tänker oss att Rick Falkvinge en dag är minister och ska träffa Somaliens premiärminister: ”Hello, I’m Rick Falkvinge and representing The Pirate Party”. Ledsen, men jag tvivlar på att den somaliska premiärministern tänker på personlig integritet när han hör det.

Så jo, PPs problem är namnet. Också. Men med personer i sina led som Emma Opassande är jag positiv och förväntansfull inför vad man kan åstadkomma.

Om ni inte gjort det – läs Joshs postning. Och den lilla vinkeln på ”unga/vuxna” hos Skiften.

Och läs Elias fullkomliga sågning av Antipiraternas argument genom att titta på faktisk statistik. Det är nästan lustmord över det hela.

Reblog this post [with Zemanta]
 • Pingback: Törnebohms Hotspot » Blog Archive » FRA-lagen ute på remiss()

 • Mary

  Jag vill alaltså att andr apartier ska ta frågan och ta den på allvar. Så att alla är med på att integriteten är en viktig grundläggande fråga för ALLA. Naivt kanske, men det är det mycket som är.

 • Jag vill alaltså att andr apartier ska ta frågan och ta den på allvar. Så att alla är med på att integriteten är en viktig grundläggande fråga för ALLA. Naivt kanske, men det är det mycket som är.

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Smått och gott med anledning av kontrollsamhället()

 • Pingback: » Senil och sluten socialdemokrati eller nytt och fräscht Piratparti El Rubio talar()

 • Jag har också varit skeptisk till namnet. Fast jag är inte lika säker längre.

  Det finns hur många partier som helst världen över som spinner på demokrati, frihet etc. i sina namn — ordet liberal kommer ju för fasen från liberté vilket betyder frihet, varken mer eller mindre.

  Att kalla sig frihetspartiet, eller privatpartiet eller whatever, kan alltför lätt bli för generellt, för icke-förpliktigande. Det är helt enkelt för många som när man frågar om de står för frihet pekar på sitt namn, eller på någon ”tradition” inom partiet.

  Kallar man sig däremot för piratpartiet, så gör man samma sak som bögarna gjorde med ordet bög, man shanghajar skällsordet och gör det till en panache. Det bör framgå ganska tydligt vilka frågor man primärt vill diskutera: upphovsrätt, patenträtt, rättssäkerhet, integritet och proportionalitet. Får man bara in foten i dörren med ett sådant namn, och lyckas visa att man inte är så grund som namnet ger vid handen, så är det upplagt för att få förklara vad man menar.

  Jag är inte säker längre om namnet är en fördel eller nackdel — lite av båda tror jag.

  Marcus Fridholm’s last blog post..Messerschmidtar är vi allihopa, allihopa, allihopa

 • Jag har också varit skeptisk till namnet. Fast jag är inte lika säker längre.

  Det finns hur många partier som helst världen över som spinner på demokrati, frihet etc. i sina namn — ordet liberal kommer ju för fasen från liberté vilket betyder frihet, varken mer eller mindre.

  Att kalla sig frihetspartiet, eller privatpartiet eller whatever, kan alltför lätt bli för generellt, för icke-förpliktigande. Det är helt enkelt för många som när man frågar om de står för frihet pekar på sitt namn, eller på någon ”tradition” inom partiet.

  Kallar man sig däremot för piratpartiet, så gör man samma sak som bögarna gjorde med ordet bög, man shanghajar skällsordet och gör det till en panache. Det bör framgå ganska tydligt vilka frågor man primärt vill diskutera: upphovsrätt, patenträtt, rättssäkerhet, integritet och proportionalitet. Får man bara in foten i dörren med ett sådant namn, och lyckas visa att man inte är så grund som namnet ger vid handen, så är det upplagt för att få förklara vad man menar.

  Jag är inte säker längre om namnet är en fördel eller nackdel — lite av båda tror jag.

  Marcus Fridholm’s last blog post..Messerschmidtar är vi allihopa, allihopa, allihopa

 • Pingback: Gårdagens delade - December 24, 2008 - En sur karamell()

 • ”Vi tänker oss att Rick Falkvinge en dag är minister och ska träffa Somaliens premiärminister: “Hello, I’m Rick Falkvinge and representing The Pirate Party”. Ledsen, men jag tvivlar på att den somaliska premiärministern tänker på personlig integritet när han hör det.”

  I egenskap av minister så lär Rick presentera sig som just minister i den svenska regeringen och inte partiledare för piratpartiet. Exemplet blir ju inte bättre av att det är en somalisk premiärminister han möter…vars främsta intresse troligtvis ligger bortom namnpetitesser. (Sverige är inte lika beroende av Somalia som vice versa.)

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Han, hon & hon (d.y.) – Del 2 – Sockerbagaren

 • ”Vi tänker oss att Rick Falkvinge en dag är minister och ska träffa Somaliens premiärminister: “Hello, I’m Rick Falkvinge and representing The Pirate Party”. Ledsen, men jag tvivlar på att den somaliska premiärministern tänker på personlig integritet när han hör det.”

  I egenskap av minister så lär Rick presentera sig som just minister i den svenska regeringen och inte partiledare för piratpartiet. Exemplet blir ju inte bättre av att det är en somalisk premiärminister han möter…vars främsta intresse troligtvis ligger bortom namnpetitesser. (Sverige är inte lika beroende av Somalia som vice versa.)

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Han, hon & hon (d.y.) – Del 2 – Sockerbagaren

 • @Thomas Tvivlaren – Gå och kamma dig. Du inser inte att det hela inte är kritik utan snarare ett försök att ge en puff i rätt riktning. Du snackar om att folk inte förstår men du fattar uppenbarligen ingenting. Jag är ledsen för dina privata problem men just nu gör du fan en åsna av dig själv.

 • @Thomas Tvivlaren – Gå och kamma dig. Du inser inte att det hela inte är kritik utan snarare ett försök att ge en puff i rätt riktning. Du snackar om att folk inte förstår men du fattar uppenbarligen ingenting. Jag är ledsen för dina privata problem men just nu gör du fan en åsna av dig själv.

 • @deeped – Med tanke på att det är du som baserar argumentationen på känslor så kanske det är du som borde kamma dig? För övrigt rätt låg argumentation att hänvisa till ”privata problem” som en orsak till min retorik. Men jag börjar vänja mig nu… Trodde mer om dig än så faktiskt.

  Inlägget var bra skrivet i övrigt men namnet är inte en stötesten i sammanhanget. Varför? Helt enkelt för att de som inte kan se bortom namnet ändå inte är troliga pp-väljare. Inte ens du själv eller Mymlan verkade ju ha greppat att fildelning (kopiering) är en oundviklig konsekvens av informationseran och därför inte en fråga som lämpar sig för jämkning/anpassning. Att därför kräva samma förståelse från väljare i allmänhet ser jag som ett rejält hinder vilket får piratpartiets namn att se ut som ett blygsamt problemt om ens det vid en jämförelse. Hela pp:s politik vilar ju på ”nya” frågor eller åtminstone ”gamla frågor i den nya tiden” varför potentiella väljare lär få tvingas tänka både en och två gånger innan de lägger en röst på pp. Som redan sagt, kan de inte ens se förbi namnet så finns det andra partier med trovärdiga namn (fast utan trovärdig politik).

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Han, hon & hon (d.y.) – Del 2 – Sockerbagaren

 • @deeped – Med tanke på att det är du som baserar argumentationen på känslor så kanske det är du som borde kamma dig? För övrigt rätt låg argumentation att hänvisa till ”privata problem” som en orsak till min retorik. Men jag börjar vänja mig nu… Trodde mer om dig än så faktiskt.

  Inlägget var bra skrivet i övrigt men namnet är inte en stötesten i sammanhanget. Varför? Helt enkelt för att de som inte kan se bortom namnet ändå inte är troliga pp-väljare. Inte ens du själv eller Mymlan verkade ju ha greppat att fildelning (kopiering) är en oundviklig konsekvens av informationseran och därför inte en fråga som lämpar sig för jämkning/anpassning. Att därför kräva samma förståelse från väljare i allmänhet ser jag som ett rejält hinder vilket får piratpartiets namn att se ut som ett blygsamt problemt om ens det vid en jämförelse. Hela pp:s politik vilar ju på ”nya” frågor eller åtminstone ”gamla frågor i den nya tiden” varför potentiella väljare lär få tvingas tänka både en och två gånger innan de lägger en röst på pp. Som redan sagt, kan de inte ens se förbi namnet så finns det andra partier med trovärdiga namn (fast utan trovärdig politik).

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Han, hon & hon (d.y.) – Del 2 – Sockerbagaren

 • @Tvivlaren: ja det var dumt. Ber om ursäkt. Däremot börjar du bli fånig att tjata om känslor. Det är nedvärderande och knappast i stil med den höjd du själv anser att du har i argumentationen.

  Själv ser jag ingenstans att jag säger att fildelning inte är en konsekvens – hela mitt argument går ut på att det handlar om ett teknikskifte. Och namnet är viktigt. Som jag uppfattar dig så tillhör du alltså den skara som ser PP som ett elitistiskt parti. Det tror jag kan vara det största problemet för PP i framtiden. Att mena att Piratpartiet handlar om ”nya frågor” är också problematiskt eftersom det rent faktiskt inte är det – det är bara frågor som alltid funnits men som blir mer och mer intressanta utifrån att tekniken förfinas och därmed upplever staten ett behov av högre kontroll. Dina partivänner själva ser att det många gånger är samma frågor som diskuterats runt diskoavgiften, kassetavgiften mm men att idag är det frågor som blivit brännande. Teknikutveckling är dumt att sätta som ensamt incitament för en ”ny tid” – det gör inte vi som diskuterar om det nya medielandskapet. Det viktiga är istället att inse att det handlar om en ny struktur som börjar att leva – och strukturer fungerar illa att förändra med hjälp av elitism.

 • @Tvivlaren: ja det var dumt. Ber om ursäkt. Däremot börjar du bli fånig att tjata om känslor. Det är nedvärderande och knappast i stil med den höjd du själv anser att du har i argumentationen.

  Själv ser jag ingenstans att jag säger att fildelning inte är en konsekvens – hela mitt argument går ut på att det handlar om ett teknikskifte. Och namnet är viktigt. Som jag uppfattar dig så tillhör du alltså den skara som ser PP som ett elitistiskt parti. Det tror jag kan vara det största problemet för PP i framtiden. Att mena att Piratpartiet handlar om ”nya frågor” är också problematiskt eftersom det rent faktiskt inte är det – det är bara frågor som alltid funnits men som blir mer och mer intressanta utifrån att tekniken förfinas och därmed upplever staten ett behov av högre kontroll. Dina partivänner själva ser att det många gånger är samma frågor som diskuterats runt diskoavgiften, kassetavgiften mm men att idag är det frågor som blivit brännande. Teknikutveckling är dumt att sätta som ensamt incitament för en ”ny tid” – det gör inte vi som diskuterar om det nya medielandskapet. Det viktiga är istället att inse att det handlar om en ny struktur som börjar att leva – och strukturer fungerar illa att förändra med hjälp av elitism.

 • @DeepEd: Ursäkten godtas.

  Jag refererade till den bakomvarande diskussionen som ledde till att du spydde ur dig det ena ”argumentet” efter det andra som bottnade i känslor och inte bemötande av det som verkligen sagts. Men du är högst välkommen att påpeka eventuella förekomster av att ha jag skulle ha gjort detsamma. Konkreta exempel vore bra så är jag den första att be om ursäkt för eventuellt nedvärderande kommentarer.

  Tills dess lever jag i tron att du dock visat på (medveten) bedräglig argumentation, som är fullkomligt uppenbar för de som känner till ”knepen”.

  Jag ser inte piratpartiet som ett elitistiskt parti (även om jag ibland har ryggat tillbaka av ren förskräckelse när exempelvis Rick i något sammanhang utmålat oss som ”gräddan”). Däremot inser jag att våra frågor kan vara svåra att ta till sig, inte för att frågorna i sig är svåra, utan för att de måste betraktas ur ”den nya tiden”. Många människor är inte där än och då tvingas man till en, åtminstone delvis, abstrakt tankelek för att verkligen förstå vad vi menar. Angående elitismen så kan man givetvis också hävda att många av oss har direkt eller indirekt anknytning till IT-branschen. Detta ser jag dock inte som ett utslag av elitism utan en naturlig konsekvens. M.a.o. vi som haft koll på utvecklingen inom IT-branschen ett tag (somliga redan på tiden då man kallade det ”databranschen”) har givetvis lättare att förstå både positiva möjligheter och de skrämmande dystopier som är möjliga att förverkliga med ny teknik. I anknytning till detta kan man reflektera över varför vi (vi = makthavare och beslutsfattare) i denna tekniska era fortfarande lyssnar mest på politiker och jurister?

  ”Dina partivänner själva ser att det många gånger är samma frågor som diskuterats runt…”

  Jag kanske tolkar fel men det känns som du antyder att jag har en avvikande åsikt gentemot ”pirater” i gemen? Det tror jag mig inte ha. Du får gärna utveckla om du anser det av vikt.

  ”…diskoavgiften, kassetavgiften mm men att idag är det frågor som blivit brännande.”

  Det är ju inte utan att jag associerar ovanstående till Rasmus Fleischer och Copyriot. Samme Rasmus som med emfas ser en ära i att inte tillskrivas piratpartiststämpeln! :) Men det kanske inte var det du menade med ”piratvän”? Däremot så är Rasmus en av de ledande inom piratrörelsen och hans tankar och idéer delas av de flesta inom rörelsen. Han var för övrigt den första som officiellt dödförklarade fildelningsdebatten (2006 väl?).

  Vill bara förtydliga att den diskussion som varit i släptåget efter Tyskungens resp. Anders Ekströms första pekoral till blogginlägg inte hade potential att stå på egna ben. Mymlan (och du vid sidan om) gav dem legitimitet genom er tyngd och status. Det är alltså ert ställningstagande som skapat uppståndelsen och inget annat.

  Ingen hade förväntat sig att ni helt eller delvis skulle backa upp något som saknade substans, och då inte enbart i denna fråga. Mot bakgrund av det övriga ni så vältaligt skrivit om så blev det minst sagt oförståeligt. Framförallt så hade det dock att göra med att ingen bryr sig om Vickan, fjorton år och modebloggare, som ger sig in och agerar antipiratagitatör. När Däremot Mymlan eller DeepEd gör det så får det effekt. Därav uppståndelsen.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Han, hon & hon (d.y.) – Del 2 – Sockerbagaren

 • @DeepEd: Ursäkten godtas.

  Jag refererade till den bakomvarande diskussionen som ledde till att du spydde ur dig det ena ”argumentet” efter det andra som bottnade i känslor och inte bemötande av det som verkligen sagts. Men du är högst välkommen att påpeka eventuella förekomster av att ha jag skulle ha gjort detsamma. Konkreta exempel vore bra så är jag den första att be om ursäkt för eventuellt nedvärderande kommentarer.

  Tills dess lever jag i tron att du dock visat på (medveten) bedräglig argumentation, som är fullkomligt uppenbar för de som känner till ”knepen”.

  Jag ser inte piratpartiet som ett elitistiskt parti (även om jag ibland har ryggat tillbaka av ren förskräckelse när exempelvis Rick i något sammanhang utmålat oss som ”gräddan”). Däremot inser jag att våra frågor kan vara svåra att ta till sig, inte för att frågorna i sig är svåra, utan för att de måste betraktas ur ”den nya tiden”. Många människor är inte där än och då tvingas man till en, åtminstone delvis, abstrakt tankelek för att verkligen förstå vad vi menar. Angående elitismen så kan man givetvis också hävda att många av oss har direkt eller indirekt anknytning till IT-branschen. Detta ser jag dock inte som ett utslag av elitism utan en naturlig konsekvens. M.a.o. vi som haft koll på utvecklingen inom IT-branschen ett tag (somliga redan på tiden då man kallade det ”databranschen”) har givetvis lättare att förstå både positiva möjligheter och de skrämmande dystopier som är möjliga att förverkliga med ny teknik. I anknytning till detta kan man reflektera över varför vi (vi = makthavare och beslutsfattare) i denna tekniska era fortfarande lyssnar mest på politiker och jurister?

  ”Dina partivänner själva ser att det många gånger är samma frågor som diskuterats runt…”

  Jag kanske tolkar fel men det känns som du antyder att jag har en avvikande åsikt gentemot ”pirater” i gemen? Det tror jag mig inte ha. Du får gärna utveckla om du anser det av vikt.

  ”…diskoavgiften, kassetavgiften mm men att idag är det frågor som blivit brännande.”

  Det är ju inte utan att jag associerar ovanstående till Rasmus Fleischer och Copyriot. Samme Rasmus som med emfas ser en ära i att inte tillskrivas piratpartiststämpeln! :) Men det kanske inte var det du menade med ”piratvän”? Däremot så är Rasmus en av de ledande inom piratrörelsen och hans tankar och idéer delas av de flesta inom rörelsen. Han var för övrigt den första som officiellt dödförklarade fildelningsdebatten (2006 väl?).

  Vill bara förtydliga att den diskussion som varit i släptåget efter Tyskungens resp. Anders Ekströms första pekoral till blogginlägg inte hade potential att stå på egna ben. Mymlan (och du vid sidan om) gav dem legitimitet genom er tyngd och status. Det är alltså ert ställningstagande som skapat uppståndelsen och inget annat.

  Ingen hade förväntat sig att ni helt eller delvis skulle backa upp något som saknade substans, och då inte enbart i denna fråga. Mot bakgrund av det övriga ni så vältaligt skrivit om så blev det minst sagt oförståeligt. Framförallt så hade det dock att göra med att ingen bryr sig om Vickan, fjorton år och modebloggare, som ger sig in och agerar antipiratagitatör. När Däremot Mymlan eller DeepEd gör det så får det effekt. Därav uppståndelsen.

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Han, hon & hon (d.y.) – Del 2 – Sockerbagaren

 • @Thomas Tvivlaren – Jag har i två efterföljande inlägg sagt att jag tycker Ekströms artikel är dålig och han har själv uppmärksammat det och muttrat en del om det. Tyskungen har jag knappt berört eftersom jag har väldigt svårt för uppenbart länkhoreri. Så där går du liksom helt åt fel håll. Jag har däremot hållit med Mymlan i mångt och mycket och fr a förklarat att det är strukturerna och fåfrågeproblemet som PP har gemensamt med Ny Demokrati – inte innehållet. Så att anklaga mig för att ge Ekström eller Tyskungen legitimitet när jag dissat båda två är sannerligen märkligt. Min kritik står på egna ben.

 • @Thomas Tvivlaren – Jag har i två efterföljande inlägg sagt att jag tycker Ekströms artikel är dålig och han har själv uppmärksammat det och muttrat en del om det. Tyskungen har jag knappt berört eftersom jag har väldigt svårt för uppenbart länkhoreri. Så där går du liksom helt åt fel håll. Jag har däremot hållit med Mymlan i mångt och mycket och fr a förklarat att det är strukturerna och fåfrågeproblemet som PP har gemensamt med Ny Demokrati – inte innehållet. Så att anklaga mig för att ge Ekström eller Tyskungen legitimitet när jag dissat båda två är sannerligen märkligt. Min kritik står på egna ben.

 • Hmm. Jag backar upp Ekström och Tyskungen utifrån deras språkbehandling. Och för att de har vissa poänger. Däremot har jag vid alla tillfällen jag länkat till och kommenterat deras inlägg tydligt sagt att ”Jag håller inte med dem om allt.”
  Snarare har väl både jag och deeped lagt oss i en fåra där vi vare sig ställer oss på Piratpartiets sida eller på ”motståndarsidan”.
  En slags utanförskap som bland andra Bjärnemalm kommenterar rätt bra här: http://ungpirat.blogspot.com/2008/12/lsningarna.html
  Och som också deeped sagt: Vi är knappast kritiker, snarare ifrågasättare. Och det finns en skillnad mellan de båda även om den kan vara hårfin.

  Sen är det intressant att jag och Niclas plötsligt ses som ”tyngre” röster än Ekström, som är en respekterad journalist och också veteran i Bloggosfären.

  mymlan’s last blog post..bara så ni vet

 • Hmm. Jag backar upp Ekström och Tyskungen utifrån deras språkbehandling. Och för att de har vissa poänger. Däremot har jag vid alla tillfällen jag länkat till och kommenterat deras inlägg tydligt sagt att ”Jag håller inte med dem om allt.”
  Snarare har väl både jag och deeped lagt oss i en fåra där vi vare sig ställer oss på Piratpartiets sida eller på ”motståndarsidan”.
  En slags utanförskap som bland andra Bjärnemalm kommenterar rätt bra här: http://ungpirat.blogspot.com/2008/12/lsningarna.html
  Och som också deeped sagt: Vi är knappast kritiker, snarare ifrågasättare. Och det finns en skillnad mellan de båda även om den kan vara hårfin.

  Sen är det intressant att jag och Niclas plötsligt ses som ”tyngre” röster än Ekström, som är en respekterad journalist och också veteran i Bloggosfären.

  mymlan’s last blog post..bara så ni vet

 • Pingback: Deepedition » Hej IPRED!()

 • Pingback: Deepedition » Jag kommer inte ut()