Post truth handlar inte bara om falsarierna

Antar att rätt många sett den här bilden:

Den har snurrat på rätt bra i sociala medier. Det är en episk bild, alla med minsta känsla för höjdrädsla blir svettig av den.

Det intressanta är dock hur många som frankt hävdar:

Photoshop!

eller menar att det är fejk på något annat sätt.

Självklart är det bra att vara kritisk. Det är själva essensen av vad vi behöver se till att utveckla mycket mer: kritiskt sinne gentemot det vi matas med via alla olika kanaler. Men samtidigt måste man också inse att man behöver vara kritisk till sig själv. Om man hävdar att bilden inte är sann, gärna med en ironi-smiley för att visa hur jävla dumma alla är som går på det så bör man ha kollat upp det. Det går ofta fort att göra och det visar sig att det är en sann bild.

Det här är lika mycket ett problem som de som delar med sig historier som är fabricerade om migrationen, om politik eller vad helst annat: om vi väljer att hävda att det som faktiskt är sant inte är sant utan att kolla upp det så innebär det att vi i princip hamnar i ett vacuum. Inget är sant eftersom det anses vara falskt och det som är falskt anses vara sant. Utifrån att man inte brytt sig om att ta reda på hur något faktiskt är.

Post truth handlar inte bara om falsarierna utan också om att sanningen får spö genom att man inte tror på den. Bilden blir ett lackmustest i om man orkar ta reda på hur något faktiskt förhåller sig.