Mina pengar, våra pengar, andras pengar

Bland framförallt sk ”flyktingskeptiska” liksom ett antal mer mörkblå sk liberaler finns det en syn att ”det är lätt att göra av med andras pengar” när det kommer till en diskussion om flyktingar eller migranter. Helt enkelt är grunden – de är personer (många är korstågsmän) som betalar skatt men den som vill ha en stor flyktinghjälp, hjälp till EU-migranter eller på annat sätt hjälpa andra än ”Svenskar” gör det med andras pengar – dvs. deras skattepengar.

Problemet är att det är en halmgubbe. Det är inte ”andras pengar” eftersom det skulle förutsätta att alla som vill ha en generös flyktingpolitik inte betalar skatt alls.

Det är våra pengar.

Skatten är allas pengar. Alla betalar skatt på olika sätt. Olika mycket beroende på inkomst, förutsättningar och konsumtion men alla betalar skatt (utom möjligen barn eller mycket gamla). Det är bland annat en del av varför vi har en demokrati: vi väljer dem som ska stifta lagar och vi väljer dem som ska förvalta allas pengar dvs. skatten.

Vi kan gilla dem som gör det eller inte – och det är där valen kommer in. Och när man väljer borde man fundera över om den som man väljer faktiskt kan hantera ekonomi. Bara en påminnelse till ca 20% av befolkningen…

Eftersom det är allas pengar så är det inte heller ”någons” pengar – tanken som en del har att de vill öronmärka sina skattepengar att gå till viktiga saker (dvs. allt annat än flyktingmottagande) går emot själva grundtanken.

Själv är jag libertarian så för min del skulle jag se så liten stat som möjligt, och så lite skatteuttag som möjligt. Men då ska också samhället byggas för att på bästa sätt kunna växa utifrån de premisserna. Det är ett helt annat systembygge än vi har idag – alltså behöver vi några som kan förvalta våra pengar = allas pengar.

Argumentet ”de använder andras pengar” är därför fullkomligt meningslöst och endast till för att skapa en barriär mellan den som anser sig ta ansvar för ekonomin (dvs. vilja snåla in på flyktingar) och den som är slösaktig (dvs. vill hjälpa flyktingar). Det är ett icke-valitt argument.

Att dessa personer inte kommer vilja förstå det är iofs en del av den verklighet vi har att möta; faktaresistensen är stor. Det är en sekterism av stora mått vi ser bland SD-are, SvD-krönikörer och andra.