Kudos till Maria Abrahamsson

Jag har tidigare skrivit om hur märkligt barnpornografi-lagen är utformad. Hela idén att det inte är själva brottet mot ett barn utan själva avbildningen oavsett om det är en tecknad bild eller en bild av ett faktiskt övergrepp blir surrealistisk. Det gör att lagen blir en märklig form av moraliskt brott istället för att stävja övergrepp. Det finns inget offer – vilket i sin förlängning tar bort det fruktansvärda i själva övergreppen.

Idag har Maria Abrahamsson, riksdagsledamot för M valt att anmäla sig själv för detta. Innehavet handlar om en bild i kulturdelen i DN. För att visa det absurda i lagens skrivning. Stort kudos till @m_abrahamsson som väljer att faktiskt testa lagens bokstav. För hon utmanar därmed själva bilden av de som lagen ska döma.

Det handlar inte om att slira på det faktum att det behövs specifik lagstiftning mot innehav av reell barnporr; som är foton, filmer på riktiga övergrepp med offer. Utan att lagen inte skiljer mellan fantasi och verklighet, mellan animering och riktiga bilder. Det är rätt enkelt – och viktigt eftersom det i nästa steg innebär att vi kan lagstifta mot censur av andra “icke-önskvärda” bilder som inte bygger på reella brott.

Post #064 i #blogg100