Nazireferenser hör inte hemma i Lärarnas Riksförbund

Den lugna fredagseftermiddagen blev något annat när en tweet från @lararnas dök upp som hade klara referenser till Tredje riket. Inte utan att man funderade om kontot blivit övertaget av ett gäng SD-are. Dock visade det sig senare att så inte var fallet.

Det är lätt att det ofta blir väldigt hetsigt på Twitter. Farten är hög.  Och visa vill påskina att det hela var en överreaktion. Men ibland känns det som om den förklaringen helst används för att släta över dumma uttalanden.

 

Jag kan lugnt säga att jag ibland roat noterar att fackförbund är ett märkligt fenomen i dagens samhälle respektive att ”lärare” ibland tenderar att snarare vara en diagnos än ett yrke. Samtidigt tillhör jag dem som menar att det är oerhört viktigt med bra lärare, bra skola och eftersom jag har två barn också oerhört viktigt med bra pedagogik. Jag ska ärligt säga att jag själv funderar över nyttan med två separata fackförbund i lärarnas fall men  när det plötsligt börjar dyka upp toner från trettiotalets Tyskland i flödet från Lärarnas Riksförbund blir det nästan surrealistiskt. Är det en sån syn som representanterna för lärarna har? Vad huvudet är fyllt av talar munnen?

För att ta allt från början. Kl 16.27 twittrade @lararnas följande tweet som svar på en förhoppning från @marcusfriberg om ett enda fackförbund för lärarna. Detta upprörde fler och fler.

Efter förfrågan om vem som faktiskt skrivit tweeten dök @zoranalagic, pressekreterare på Lärarnas Riksförbund upp och förklarade att det var han som skrivit den – men på fel konto.

Alagic menar alltså att det var oturligt att tweeten kom på fel konto men att innehållet var något han (och Lärarnas?) står för. Något han sedan vidhöll genom en lång diskussion med flera personer som finns i det här Storify-dokumentet (som bör läsas från slutet pga Storifys sätt att strukturera sökningar)

Som synes så försökte @zoranalagic flera timmar efter ändå gjuta olja på vågorna men ”velat missförstå och tagit illa upp” är en episkt märkligt sätt att göra en pudel på. Argumentationen har handlat om att personer hela tiden velat missförstå och att den enligt många solklara referensen till nazismen inte är valid.

Nästan ett dygn senare väljer Lärarnas riksförbund att ta avstånd från det som skrivits:

Det är rätt skrämmande att se hur ett fackförbund väljer att åtsidosätta inte bara god ton utan någon sorts intellektuell redlighet i samband med en diskussion om sammanslagning. Att inte i skarpa ordalag ta avstånd inte bara från det som skrivits utan också förklara att det som hänt kommer diskuteras är svagt och bygger på ett försök att ducka för detta. Att en pressekreterare inte inser hur oerhört provokativt det är att göra nazism-referenser i en diskussion om en sammanslagning i ett läge där diskussionen om Sverigedemokraterna och järnrör mm fortfarande är väldigt hög, där vi har nationalistiska rörelser i många länder där judar nu är i fokus och rörelser där man på allvar talar om utrensning och slutlig lösning på muslimfrågan.

Att välja att argumentera för att metaforen är valid genom att frågan skulle handla om totalitära system som man vill undvika är minst sagt märkligt. Att anklaga alla andra för att ha en dold agenda och medvetet vilja missförstår istället för att snabbt pudla hårt visar en märklig syn på såväl medlemmar som andra människor. Att ta bort saker och hoppas på att det ska försvinna är ganska naivt och ett gigantiskt misstag eftersom många skärmdumpar saker som är provocerande – och det visar att man inte förstått Twitters öppenhet.

Jag blir illa berörd eftersom en metafor alltid styrs av både värderingar och synen på metaforens värde. Jag blir illa berörd av att @zoranalagic helt klart anser sig stå över kritiken genom att inte be om ursäkt utan göra en ironiserad ursäkt där anklagelserna fortfarande slår mot dem som upprörs.

Vad kommer att ske nu? Det vet ingen. I många andra fall skulle det här helt klart innebära att ett förbund som menar sig vara demokratiskt behöver göra ganska rejäla uttalanden om hur man ser på både huvudfrågan, på synen inom ledningen när det gäller totalitarism och vad man tänker göra för att detta inte ska upprepa sig. Det är också ett problem då Lärarnas riksförbund knappast kan ta ställning i en sån här fråga utan att låta sina medlemmar komma till tals i god demokratisk ordning – vilket ställer frågan om totalitärt styre i en annan dager. Och skulle det här varit ett företag hade den som skrivit tweeten inte bara behövt tagit en paus från twittrande utan gissningsvis fått tagit en ”time out”.

Andra som skrivit om det: Flumpedagog, Frekar