Insändaren som aldrig togs in

Ni vet såna där snabba nyhetsmedier typ cellulosa-versionen av Borlänge Tidning… Jag skrev en insändare som svar på en FUD-artikel om att man minsann ska passa sig för att skriva på Facebook mm om man är på semester. Den diskussionen är så trött och ingen kan presentera några som helst bevis på att det faktiskt finns tjuvar som använder sociala medier för att hitta sina offer. Men se det går inte: för insändarsidorna (och uppenbarligen också webben då) har en gräns på 1000 tecken.

Tack för ditt bidrag, men din insändare är för lång. Vi har en begränsning på 1000 tecken inklusive blanksteg (Din är över 2000). Detta för att så många som möjligt ska få chansen att göra sin röst hörd plus att debatten blir både intressantare och livfullare, både i papperstidningen och på nätet. Du är välkommen med en förkortad version.

Jag kan delvis förstå det när det gäller print-editionen. För well: det är ju liksom ett av problemen med det. Men webben? Vet inte vad DT skaffat sig för version av Polopoly men att det skulle vara en begränsad yta verkar lite galet.

Strunt samma – orka skriva om liksom. Här är insändaren:

I lördagens DT finns en kortare artikel om att skydda sitt hus mot inbrott. Det är bra när tidningar tar ett generellt ansvar och påminner oss läsare om dylikt. Problemet är när journalister väljer att inte ifrågasätta saker som intervjuade säger utan för vidare det som kan kallas urbana myter och saker som endast är hörsägen mm.
Under flera år har det varit en ”sanning” att inbrottstjuvar använder sig av sociala medier. Det berättas att man inte ska skriva att man är på Mallis eller ta bilder och lägga upp om semesterresan till Tjörn. Vanligtvis från olika säkerhetsexperter anställda på företag som säljer villalarm mm.
Försäkringsbolag i England och Danmark har också skrivit in i sina villkor att den som köper en försäkring inte ska skriva i sociala medier om man lämnar bostaden.
Trygg Hansa har under flera år valt att varna för att skriva om sina semesterresor på Facebook och använt en ökad inbrottsfrekvens som ”bevis”.
I den här artikeln är det Urban Leth från kriminalpolisens underrättelsetjänst som förklarar att man inte ska skriva sådant på sociala medier eftersom bovar använder dessa för att ta reda på om någon är hemma.
Problemet är att ingen man frågar kan ge några konkreta fall där sociala medier varit källa för inbrottstjuvar. Man grundar det på en vag logik utifrån okunskap om hur sociala medier faktiskt fungerar och låg insikt om vilket arbete som krävs för att faktiskt använda dem för tjuveri och inbrott. Det är precis samma obevisade skrämselpropaganda som konstant funnits sedan Internet blev vanligt i slutet av 90-talet. Det är synd att tjänstemän väljer att föra vidare såna saker och det är minst sagt oroväckande att journalister inte ifrågasätter såna ”sanningar”.
Man ska alltid tänka före med vad man publicerar på nätet men faktum är: det är inte speciellt lätt eller effektivt att söka efter personer som är på semester online. Det kräver fortfarande rätt hög grad av kunskap, god datorerna respektive ganska mycket tid för att bli ett effektivt verktyg för att begå inbrott. Det är fortfarande enklare för en inbrottstjuv att ta bilen och åka runt i närområdet.
Deeped Niclas Strandh, digital strateg