En tanke om innovationer


Det här är en sån konstig idé. En pryl man funderar över om vi snart inte nåt nån sorts mättnad där innovationerna liksom imploderar sig själva. Lite samma sak som att läsa om IG Nobel och den forskning som verkligen kan ifrågasättas över sin nytta.

Hittar det på vännen Maliins Qreate-blogg där man kan vinna Bosch Ixo och blir fascinerad över hur man på Bosch tänkte när man skapade prylen: började man med att tänka vinöppnare eller att tänka ”väldigt-liten-skruvdragare” (ok vinöppnaren är en limiterad version men ändå)? Är det en självklarhet att ha en liten skruvdragare i köket? Eller att ha den på skohyllan:

Samtidigt måste man alltid inse att innovationer som verkar idiotiska – och kanske i sig sällan är speciellt nyttiga skapar grogrund och incitament för nya idéer. Facebook var en idé som genomfördes utifrån incitament som inte var helt solklara – och även om det finns en logik i att digitalisera årsböcker så är Facebook idag så mycket mer än just det – genom att idén i sig var tillräckligt flexibel att utvecklas.